Johan Van Overtveldt (N-VA)

‘Europese werkloosheid is steeds meer europrobleem’

Johan Van Overtveldt (N-VA) Europarlementslid, voormalig minister van Financiën en ex-hoofdredacteur Trends en Knack.

Iets nauwgezettere analyse van wat er veranderde inzake werkloosheid binnen Europa leert ons dat het werkloosheidsprobleem steeds nadrukkelijker een europrobleem aan het worden is. Buiten de eurozone daalt namelijk de werkloosheid in de Europese Unie.

Eind november 2012 zat in de Europese Unie 10,7% van de beroepsbevolking zonder werk, even veel als de maand voordien. Binnen de eurozone nam het werkloosheidspercentage tussen die maanden lichtjes toe, nl. van 11,7% naar 11,8%.

Iets nauwgezettere analyse van wat er veranderde inzake werkloosheid binnen Europa gedurende het jaar tussen november 2011 en november 2012 leert ons dat het werkloosheidsprobleem steeds nadrukkelijker een europrobleem aan het worden is (zie tabel). De werkloosheid nam in haar geheel tussen november 2011 en november 2012 met ruim 2 miljoen eenheden toe binnen de eurozone terwijl ze in de overige 10 lidstaten van de EU iets terugliep, nl. met drieduizend eenheden.

Nog veel opmerkelijker is wat er gebeurt met de jeugdwerkloosheid die voor het geheel van de Europese Unie opliep van, afgerond, 5,5 miljoen jongeren tot 5,8 miljoen. Binnen de eurozone nam de jeugdwerkloosheid, wederom tussen de twee novembermaanden, toe met 420 000 eenheden. In de 10 niet-euro-lidstaten liep de jeugdwerkloosheid echter terug met 91 000 eenheden.

Uiteraard is de zeer opmerkelijke divergentie inzake werkloosheid tussen de euro-lidstaten en de niet euro-lidstaten van de Europese Unie geen toeval. De aanslepende eurocrisis eist ook op arbeidsmarkt een zware tol.

Johan Van Overtveldt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content