Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

31/07/12 om 14:48 - Bijgewerkt om 14:48

Eurohorror: Griekse regering doet letterlijk niets tegen de crisis

Het Troika-team stelt met afgrijzen vast dat de Griekse regering letterlijk niets doet om de crisis aan te pakken.

Eurohorror: Griekse regering doet letterlijk niets tegen de crisis

© reuters

Niet dat het nu echt nieuws is maar als je het ongezouten opgelepeld krijgt van een lid van het Troika-team in Athene dan schrik je toch weer: de toestand in en van Griekenland is ronduit dramatisch. De voorbije maanden gebeurde er in het land op vlak van sanering en herstructurering letterlijk niks. Nada. Bovendien, aldus dezelfde bron, "voelen we bij nagenoeg elk cijfer dat ze ons voorleggen met onze ellebogen aan dat het niet klopt. Je wordt er bij momenten echt wanhopig van".

De Troika slaat op de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds, de drie instellingen die centraal staan in de hulpverlening aan Griekenland. Het Troika-team moet in Athene verifiëren hoever Griekenland opgeschoten is met de uitvoering van de besparingen, belastingverhogingen en structurele ingrepen in het economisch bestel. Van die vooruitgang hangt af of het geld voorzien in het tweede bijstandsplan voor Griekenland ook effectief ter beschikking gesteld wordt. Zonder verse miljarden vanwege de Troika kan de Griekse regering nog hooguit enkele weken aan haar verplichtingen voldoen.

Het feit dat Griekenland de aangegane engagementen helemaal niet nakomt, zet vooral in Duitsland en bij het IMF veel kwaad bloed. Alle Duitse politieke partijen gaven reeds aan dat het ondenkbaar is meer geld aan Griekenland te geven als het land de afspraken niet nakomt. Voor het IMF is zelfs de kous naar de eurozone als geheel helemaal af. De opkomende landen binnen het IMF vinden het namelijk een regelrechte schande dat één van de rijkste regio's van de wereld schaamteloos de middelen van het IMF uitput.

Overigens vernemen we ook vanuit het Troika-team dat er deze keer geen uitgebreide rapportering over de toestand van Griekenland komt. Deze rapportering wordt gereserveerd voor september en zal dan aanleiding geven tot wat dezelfde bron omschrijft als de "ultieme discussie" over Griekenland in of out.

Onze partners