Johan Van Overtveldt (N-VA)

Eurocrisis: het Grexit-voorspel is begonnen

Johan Van Overtveldt (N-VA) Europarlementslid, voormalig minister van Financiën en ex-hoofdredacteur Trends en Knack.

Het lijkt erop dat de trojka Griekenland tot een exit wil drijven met steeds zwaardere en maatschappelijk nagenoeg onaanvaardbare eisen.

Recente steun van Berlijn en Parijs voor het Griekse eurolidmaatschap schijnt vandaag niet veel meer voor te stellen. Men wil Griekenland de Grexit opdringen.

Pie in the sky“, zo reageert een lid van het IMF-team dat deel uitmaakt van de trojka die het sanerings- en herstelprogramma van Griekenland moet beoordelen. Naast vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair fonds (IMF) zetelen er ook mensen van de Europese Commissie en van de Europese Centrale Bank (ECB) in deze trojka.

“De regering van premier Antonin Samaras moet 11,5 miljard euro aan besparingsmaatregelen bij elkaar zoeken en zal daar op papier allicht in slagen. In de realiteit gaat dat echter allemaal bitter weinig voorstellen. De interne samenhang binnen de regering Samaras is zo gammel dat de uitvoering van het besparingsprogramma binnen de kortste keren van de rails loopt. De geloofwaardigheid van de hele Griekse politieke klasse is ver onder nul gedaald”, aldus nog steeds dezelfde IMF-bron die uiteraard enkel spreekt onder voorwaarde van anonimiteit.

Op 7 september zakken de mensen van de trojka terug af naar Athene om de voortgang van de Griekse regering te gaan beoordelen. Het verdict te vellen door het trojka-team zal centraal staan in het antwoord op de vraag of Griekenland bijkomend geld kan krijgen van Europa en het IMF. Zonder dat verse geld zal Griekenland voor het einde van oktober in staking van betaling (“default“) zijn, tenzij het zou mogen doorgaan met zelf euro’s te creëren. Aanbeland in default-status zal Griekenland niet anders kunnen dan zelf voor de exit-optie te kiezen. Zoals de kaarten nu liggen, zal, aldus nog steeds dezelfde IMF-bron, het verdict van de trojka ondubbelzinnig negatief zijn.

Het heeft er alle schijn van dat het verdict van de trojka onderdeel uitmaakt van het voorspel tot de Grexit. Ook onderdeel daarvan is bijvoorbeeld de gelekte brief vanwege de trojka aan de Griekse regering waarin de invoering van de 6-dagen-week geëist wordt net als verdere loonsverlagingen, ook inzake het minimumloon. Binnen de trojka beseft men zeer goed dat dit als een rode lap op de Griekse stier zal werken maar dat lijkt nu net de bedoeling.

De redenering lijkt er steeds meer op neer te komen dat men door de oplegging van alsmaar zwaardere en maatschappelijk nagenoeg onaanvaardbare eisen de Grieken zelf tot de beslissing van de exit wil drijven. In Duitsland valt te vernemen dat bondskanselier Angela Merkel, ondanks haar publieke uitspraken tot het tegendeel, wel warm loopt voor de Grexit. Het zou haar immers naar de Duitse publieke opinie toelaten te argumenteren dat ze zich spijkerhard opstelt ten aanzien van “ongehoorzame” landen als Griekenland.

Deze strategie zou voor Merkel ook de opening creëren om naar het Duitse publiek toe een meer actieve interventierol vanwege de ECB aan de man te brengen. Omtrent de plannen van de ECB van voorzitter Mario Draghi weten we morgen meer.

Johan Van Overtveldt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content