Hubert van Humbeeck

Egypte kiest voor zekerheid

De Moslimbroederschap won de verkiezingen in Egypte, maar is niet gehaast om de macht ook echt over te nemen.

Het is vast niet wat veel van de enthousiaste bezetters van het Tahrirplein in Cairo een jaar geleden hadden verwacht. Als het pas verkozen Egyptische parlement straks wordt geïnstalleerd, loopt het voor driekwart vol met vertegenwoordigers van partijen die zich op de islam beroepen om aan politiek te doen. De politieke arm van de Moslimbroederschap, de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, haalde zo goed als de helft van de stemmen. Daarnaast scoorde ook een meer radicale, salafistische partij met 25 procent boven verwachting goed. Ze spiegelt zich aan Saoedi-Arabië en wordt een politieke kracht om rekening mee te houden.

Na Marokko en Tunesië moeten seculiere partijen zich ook in Egypte tevreden stellen met kruimels. De voormalige baas van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie en Nobelprijswinnaar Mohammed ElBaradei trok alvast zijn conclusies: hij is niet langer kandidaat bij de presidentsverkiezingen die in juni in Egypte worden gehouden.

De Moslimbroederschap gaat ondertussen voorzichtig met haar nieuwe status om. Ze spreekt ook vooral voor een bezadigde middenklasse in de samenleving. Ze provoceert de militairen niet, die in het land voorlopig aan de touwtjes trekken. Ze bewaart afstand van de salafisten en vorige week bleek ook dat ze met hoge vertegenwoordigers uit Washington had gepraat over de relatie met Israël en de Amerikaanse steun aan Egypte. De VS trekken al sinds de Akkoorden van Camp David eind jaren zeventig elk jaar bijna anderhalf miljard dollar voor Egypte uit. Dat is ook voor islamisten veel geld.

De leiding van de Moslimbroederschap staat zelfs niet te springen om het bestuur van het land snel van de generaals over te nemen. Die mogen rustig verder de dienst uitmaken, tot er een nieuwe president is verkozen en de nieuwe grondwet van kracht is. Het is ook de indruk van de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter dat het Egyptische leger van de Moslimbroederschap een deel van zijn privileges mag houden.

Carter keek de voorbije maanden toe op het verloop van de verkiezingen in Egypte. Hij is in ieder geval blij dat Washington deze keer wel bereid is om met de islamisten te praten. De Moslimbroederschap van haar kant is gelukkig dat de Amerikanen accepteren dat een volgende regering door islamisten wordt geleid. Dat is hoe dan ook een ommekeer. Na de verkiezingsoverwinning van Hamas in de Palestijnse gebieden in 2006 liep het, bijvoorbeeld, helemaal anders. Zo lijken de belangrijkste partijen – de VS, het Egyptische leger en de Moslimbroederschap – elkaar nu te hebben gevonden. De Moslimbroederschap zegt wel dat ze de akkoorden met Israël zal eerbiedigen, maar dat Israël ook moet begrijpen dat er in de Arabische wereld een andere wind waait.

Als Barack Obama eind dit jaar wordt herkozen, staat het Midden-Oosten daarna weer hoog op de agenda van de Amerikaanse diplomatie. Washington moet zich in afwachting niet te veel zorgen maken. Zoals opiniemaker Thomas Friedman vorige week in The International Herald Tribune wist, moet de Moslimbroederschap eerst voor banen zorgen en iets aan de armoede in Egypte doen. Pas daarna staat de moskee weer voorop.

Hubert van Humbeeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content