Ludo Bekkers
Ludo Bekkers
Kunst- en fotografierecensent
Opinie

04/04/11 om 11:48 - Bijgewerkt om 11:48

Eeuwige jeugd, foto's van Simone Lueck

Dames in de derde leeftijd in poses van filmsterren en andere celebrities, het is sowieso lachwekkend. Maar de Amerikaanse fotografe Simone Lueck heeft er een beeldoperette van gemaakt. De betreffende dames spelen er welbewust een rol in en met verve.

Eeuwige jeugd, foto's van Simone Lueck

© Simone Lueck

Gina Lollobridgida, Brigitte Bardot, Linda Evans (Dynasty) en nog een aantal anderen revisited. Niet de authentieke sterren toont de Amerikaanse fotografe Simone Lueck maar remakes door kokette dames-senioren.

Het is een typisch Amerikaans fenomeen dat oudere vrouwen, misleid door opdringerige reclame van schoonheidsproducten, een eeuwige jeugd willen bewaren en zich zo willen presenteren aan de buitenwereld. Maar wat met deze foto's wordt getoond is net iets anders.

Lueck zocht, via krantenadvertenties, vrouwen op leeftijd die bereid waren te poseren als uitdagende filmsterren. Er hapten er onverwacht velen toe en de geselecteerden gingen mee in een soort charade. Ze mochten zelf hun make-up, kledij en (valse) coiffure uitkiezen zodat ze zo getrouw mogelijk hun idool zouden benaderen.

Het begon misschien als een spel maar het evolueerde naar meer dan dat. Het werd een fysieke en mentale transformatie. Met het poseren veranderden de dames in een kloon van hun idool, hun fantasie werd realiteit. En de fotografe registreerde. Het eindproduct is verbluffend, tragikomisch en eigenlijk meelijwekkend. Het gaat niet alleen maar om een maskerade maar om een strijd tegen het ouder worden en daarmee het verlies aan aantrekkingskracht en natuurlijke glamour.

Ieder van deze vrouwen heeft een leven achter zich, is wellicht oma maar droomt er van om de tijd terug te draaien. Dat ze zich in verleidelijke en/of pikante outfit en poses willen blootgeven heeft iets van machochistische ijdelheid. Eigenlijk hebben ze alle zelfrespect verloren maar het is de vraag of ze zich daarvan bewust zijn.

Zo komen we bij de vraag wat de bedoeling van de fotografe is geweest. Een beeld geven van een fenomeen, de ziel van een kleine gefrustreerde bevolkingsgroep blootleggen, sensatie zoeken of een bijdrage toevoegen aan de vorm van geënsceneerde fotografie. Het is een open vraag.

Zeker is dat deze reeks past in eerdere projecten waarin Simone Lueck ook andere aspecten van de Amerikaanse samenleving op foto vastlegde. Ze is nog relatief jong en ze wil haar geboorteland verkennen in al zijn aspecten. Met deze reeks heeft ze, althans naar Europese normen, een taboe doorbroken.

Ludo Bekkers

Tentoonstelling "Simone Lueck, The once and future Queens". Charleroi, Musée de la Photographie.

Onze partners