Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.
Opinie

03/01/12 om 10:35 - Bijgewerkt om 10:35

Een stap verder

De voyeur die naar zichzelf kijkt.

Sociale netwerken zijn de kampioenen van het internet. Maar staat u er wel eens bij stil dat ze u eigenlijk al het zware werk laten doen. U moet 'liken', 'defrienden', u moet aanbevelen, uw profiel voortdurend updaten. Kortom u stopt aardig wat uurtjes in al dat sociaal genetwerk.
Voyurl.com is een van die nieuwe sites die een stap verder gaan. Onder het motto 'It's OK to look' openbaart deze site wat u allemaal bekijkt, wat u aanbeveelt en waar en wanneer u dat doet. Dat heeft een voordeel: de website zorgt voor een continue stroom van aanbevelingen: dingen die u graag leest, dingen die u graag zou kopen, plaatsen die u graag zou bezoeken.
Het nadeel is dat uw surfgedrag ook gedeeld wordt met anderen. En daar knelt meteen het schoentje. Er is nogal wat discussie over de vraag of hiermee de muur van de privacy niet definitief gesloopt wordt. Voyurl.com reageert daar nogal laconiek op: als wij u niet in de gaten houden, doet iemand anders het wel, maar dan zonder uw toestemming.
Om het toch allemaal een beetje netjes te houden is de mogelijkheid voorzien om uw surfgedrag gedeeltelijk privé te houden.
Een ding is zeker: sites als Voyurl zijn ongelofelijk performant (met een persoonlijke Google Analyctis) en verslavend, maar een écht goed gevoel heb je er toch niet bij.

Onze partners