Vrije Tribune
Vrije Tribune
Hier geven we een forum aan columnisten en gastbloggers
Opinie

07/12/10 om 17:01 - Bijgewerkt om 17:01

Een koude Zevende Dag (Wouter Hessels)

De afgelopen Zevende Dag gaf duidelijk de impasse weer waar ons land zich al maandenlang in bevindt.

Bart De Wever ging niet in debat met anderen, maar wilde als politiek solist geïnterviewd worden. Zijn deelname aan de "Allerslimste mens ter wereld" biedt meer electoraal perspectief dan welke paneldiscussie ook. Het sinterklaasdebat over asiel en migratie verzandde in een uiterst verwarrend gekissebis met vooral zwarte pieten die van de ene naar de andere werden doorgeschoven. Bedroevend en hardvochtig.

De premier van een onzichtbare regering in verloren zaken, Yves Leterme, droeg vervolgens onverstoorbaar en ijskoud een droge beleidsverklaring voor. Het deed de 'ik heb één vraag' journalist Ivan De Vadder met een schijnmanoeuvre ei zo na uit de studio opstappen. Had hij dat ook maar echt gedaan. Ik stel voor dat de openbare omroep voorlopig en tot er opnieuw politieke daadkracht is, de uitzending van politieke debatten staakt. De debatten zijn te veel woorden in het ijle en het laat vele mensen gewoonweg koud.

Met het oog op hogere kijkcijfers en steviger marktaandeel pleit ik ervoor dat de VRT, net als VTM nog meer kookprogramma's serveert. De televisiechefs en kooksterren bereiden tenminste nog warme maaltijden en ze houden ook de schijn hoog dat we met z'n allen een warmhartig volkje zijn. De vernederingen van mensen door de BV-koks nemen we er wel bij.

Voorbij deze cynische opmerkingen wil ik toch graag en van harte de aandacht vestigen op een nieuw televisieprogramma, "Onder de sterren", een intense samenwerking tussen Eén en TV-Brussel. Tussen 13 en 17 december doet Brusselaar Julien Vrebos in gelegenheidsrestaurant ZaZou een aantal befaamde Brusselse chefkoks gastronomisch koken voor thuislozen en bemiddelde stedelingen. De thuislozen betalen 1 euro, de anderen de volle pot. De chefkoks koken vrijwillig en worden bijgestaan door daklozen die wel betaald worden.

"Onder de sterren" of hoe een kookprogramma niet de gloriol en royalties van een BV-kok dient, maar een oprechte maatschappelijke functie wenst te vervullen. Eenvoudig mooi en warm.

Wouter Hessels, Docent media & maatschappij EhB-RITS

Onze partners