Walter Pauli
Walter Pauli
Redacteur Knack
Opinie

14/10/12 om 21:10 - Bijgewerkt om 21:10

'Eclatante overwinning N-VA is groot probleem voor Elio Di Rupo'

Elio Di Rupo houdt aan deze gemeenteraadsverkiezingen drie gewonde Vlaamse regeringspartijen over. En dus een groot probleem. 'SP.A zal linkser willen varen, Open VLD rechtser en CD&V vooruit'

'Eclatante overwinning N-VA is groot probleem voor Elio Di Rupo'

© Belga

Opmerkelijk is dat Patrick Janssens met amper de helft van de kiesbureaus geteld Bart De Wever al feliciteerde. Hij had gezegd dat niet te doen tot alle resultaten binnen waren. Dat maakt duidelijk dat er absoluut geen sprake was van een nek-aan-nek-race. Het is een afgetekend verschil.

De strategie om de gemeenteraadsverkiezingen te nationaliseren heeft dus gewerkt. N-VA kon er zelfs Louis Tobback mee aan het wankelen brengen in Leuven. Je kan dus zeggen dat de gemeenteraadsverkiezingen nu Elio Di Rupo zijn probleem zijn. Meer zelfs: hij heeft drie problemen. CD&V komt er met enkele kleerscheuren vanaf, de SP.A met heel wat kleerscheuren en de Open VLD komt er bloot uit.

De Open VLD probeert zijn ministers af te schermen: Vincent Van Quickenborne houdt zich sterk, Annemie Turtelboom zou niet genoeg tijd gehad hebben, ... Maar wie rond de 5 procent hangt, komt niet ongeschonden uit deze gemeenteraadsverkiezingen. Open VLD wordt in Antwerpen voorbijgestoken door Groen en PVDA en is onbetekenend.
Ook SP.A beweert dat ze standhoudt. Wel, als ze zo nog 4 keer standhouden zitten ze tegen de 10 procent en dan bestaan ze niet meer.

Er zijn nu drie gevolgen voor de regering Di Rupo.

De CD&V zal stevig vooruit willen met de staatshervorming. Open VLD zal niet anders kunnen dan eisen dat er zware liberale klemtonen gelegd worden, anders kunnen ze er beter uitstappen. En ook de SP.A heeft nood aan een ander, linkser profiel in de regering.

Het effect daarvan is dat het Elio Di Rupo zijn plicht is tegemoet te komen aan zijn drie Vlaamse regeringspartijen. Hij zal moeten bewijzen dat hij gelijk had toen hij zei dat SP.A, Open VLD en CD&V moesten kunnen winnen.

Di Rupo heeft een probleem, en wel nu. Niet alleen voor de begroting en de staatshervorming, maar voor elk aspect van het beleid.

Onze partners