Duizenden Iraki's gevlucht op berg

06/08/14 om 23:10 - Bijgewerkt op 07/08/14 om 01:50

Volgens hulporganisaties zijn vele duizenden, wellicht tienduizenden Iraki's gevlucht naar Mount Sinjar, waar ze zonder drank en voedsel verblijven.

Duizenden Iraki's gevlucht op berg

Yazidi vluchtelingen, eerste met de auto, dan te voet de bergen in. © reuters

De vluchtelingen behoren veelal tot de Yazidi minderheid. De schattingen gaan tot 40.000 mensen die op de berg zouden zijn gevlucht.

Ze sloegen op de vlucht toen troepen van de fundamentalistische groep IS (voorheen ISIS) zondag de stad Sinjar veroverden. Sinjar was voorheen onder Koerdische controle. Na die verovering werden volgens sommige bronnen 500 Yazidi's terechtgesteld.

Dehydratatie

In de bergen kennen de overlevenden al gauw andere problemen. Water is schaars en voedsel is moeilijk te vinden. Volgens een verslag in de Britse krant The Independent moesten de vluchtelingen onderweg aan dehydratatie gestorven baby's en bejaarden begraven.

The Economist meldt dat Amerikanen en de Iraakse overheid voedsel over het gebied willen droppen.

De Yazidi's vormen een bevolkingsgroep die, weliswaar met enige wijzigingen, het 4.000 jaar oude zoroastrisme aanhangt. De leden van de groep worden door IS beschouwd als duivelaanbidders - een vergrijp waarop de doodstraf staat. De groep staat volgens het blad Time voor de keuze: sterven van uitputting in de bergen, of geëxecuteerd worden.

Aanval tegen shariarechtbank

Het Iraakse leger heeft de stad Mosoel gebombardeerd die onder controle van IS staat. Daarbij werd een gevangenis getroffen die volgens een regeringswoordvoerder door IS werd omgevormd tot shariarechtbank. Bij het bombardement zouden zeker 60 doden zijn gevallen.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners