Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.
Opinie

16/12/11 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Driehonderd jaar Britse kranten

Zoeken is gratis, kijken kost geld.

Driehonderd jaar Britse kranten

© GF

Het is natuurlijk een ongelofelijk huzarenstukje van de British Library: alle Britse kranten van 1711 tot 1949 inscannen en achter een zoekmachine en een krachtige viewer stoppen. The British Newspaper Archive bevat nu al meer dan 3,2 miljoen pagina's, goed voor 65 miljoen artikels. Die komen uit bekende en minder bekende kranten zoals The Dundee Courrier of the The Odd Fellow. De grote publicatiees (Times, Guardian) ontbreken vooralsnog. Dat kan de pret niet drukken, want de collectie bevat unieke getuigenissen over - bijvoorbeeld - de slag bij Waterloo of de Belgische revolutie. Misschien vindt ook ook wel een voorvader terug in de kolommen.

De zoekmachine is buitengewoon krachtig, maar jammer genoeg moet er betaald worden om de PDF's van de pagina's ook te kunnen bekijken. Abonnementen zijn niet echt goedkoop voor mensen die maar occasioneel iets uit Britse bronnen willen vernemen.

Er zijn nog andere toepassingen: zo kunt u een historische voorpagina laten uitprinten en inkaderen. Ideetje voor de feestdagen.

Onze partners