Driedaags bestand in Gaza

04/08/14 om 23:21 - Bijgewerkt op 05/08/14 om 00:13

De Palestijnen en Israël stemmen in met een Egyptisch voorstel voor een "onvoorwaardelijk" 72 uur durend staakt-het-vuren in Gaza.

Driedaags bestand in Gaza

Vrouwen in wat rest van hun huis in Rafah, Gaza © reuters

Het bestand gaat dinsdagochtend om 7 uur Belgische tijd in voege.

De Israëlische instemming komt er na een woelige dag, waarbij Israël een eigen 7 uren durend bestand uitvaardigde, maar nadien de militaire acties en luchtaanvallen hervatte.

Eerder had Egypte een gelijkaardig, "humanitair" bestand voorgesteld dat toen wel door Israël maar niet door Hamas werd aanvaard. Bedoeling was en is onder meer om de partijen de kans te geven te onderhandelen.

"We hebben drie weken geleden al ingestemd met het Egyptische initiatief", aldus een Israëlische regeringswoordvoerder maandagavond. "Er zou veel bloedvergieten vermeden kunnen geweest zijn indien Hamas toen was ingegaan op het voorstel".

Azzam al-Ahmad, leider van een Palestijnse delegatie die in Caïro gesprekken voert, ook namens Hamas en de Islamitische Jihad, verklaarde dat de Palestijnen nu hebben ingestemd met het Egyptische voorstel, maar dat de basiseisen onveranderd blijven: terugtrekking van de Israëlische militairen uit Gaza, beëindiging van de blokkade en het openen van grensovergangen.

De voorbije weken zijn er herhaaldelijk bestanden afgekondigd die geen lang leven beschoren waren. (Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners