Ewald Pironet
Ewald Pironet
Senior writer van Knack
Opinie

02/10/12 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

Diep ongenoegen bij ondernemers

Etienne Davignon, éminence grise van het Belgische bedrijfsleven, stelt dat de ondernemers een alliantie zijn aangegaan met Bart De Wever. Dat is wel erg kort door de bocht.

Als Etienne Davignon publiekelijk spreekt, wordt er nog steeds geluisterd want zijn invloed en gezag kennen nauwelijks grenzen. Voor de RTBf-radio zei hij vorige week: 'Ik denk dat de Vlaamse werkgevers geen vertrouwen meer hebben in de Vlaamse politieke vertegenwoordigers in de federale regering. We kunnen niet zeggen dat ze het spel van Bart De Wever niet spelen.' Voor iedereen was het onmiddellijk duidelijk: die dubbele ontkenning is eigenlijk een omfloerste manier om de harde stelling te verkondigen dat de ondernemers het spel van N-VA-voorzitter Bart De Wever meespelen.

Alles begon een week eerder met een scherpe uitval van Luc Bertrand, topman van de holding Ackermans & Van Haaren, in zakenkrant De Tijd aan het adres van de regering-Di Rupo: 'Sommige politici begrijpen niet goed wat er gebeurt in onze economie en bemoeien zich te veel met het bedrijfsleven. Ze maken het de ondernemers steeds moeilijker. Ze ontmoedigen ons. Ik zie veel mensen België verlaten. Het beleid van Elio Di Rupo is geen socialisme, maar marxisme. We betalen al veel belastingen, maar voor deze regering is het nooit genoeg. Ze straft de mensen die werken en ze zal ook de mensen die sparen straffen.' Wat bleef nazinderen was het zinnetje: 'Het beleid van Di Rupo is geen socialisme, maar marxisme.' Nu, dat het beleid van Di Rupo, met christendemocraten en liberalen in zijn regering, zou neerkomen op 'marxisme' is een overdrijving, als het al niet gewoonweg fout is. Dat neemt niet weg dat Bertrand voor het geheel van zijn uitspraken over het beleid van de regering-Di Rupo op heel veel bijval kon rekenen van de ondernemers.

Maar dan komt Davignon en die plaatst die bijval in een politiek kader: de ondernemers steunen Bart De Wever. Daarbij ziet Davignon een dubbel probleem voor premier Di Rupo: 'Hij is geen Vlaming en bovendien is hij socialist', zo zei hij. Voor iedereen die Luc Bertrand een beetje kent, is het moeilijk te geloven dat hij een aanhanger zou zijn van Bart De Wever, of iets tegen Di Rupo zou hebben omdat hij geen Vlaming is of omdat hij een socialist is. En dat geldt voor heel wat ondernemers die applaudisseerden voor de uitspraken van Bertrand.

Hugo Vandamme, ex-topman van Barco en voorzitter van Alfacam en Roularta (de uitgever van Knack) schreef in een opiniestuk waar het wel om gaat: 'Luc Bertrand heeft scherp geformuleerd wat eigenlijk alle ondernemers, zowel Vlaamse, Brusselse als Waalse, denken. Het is bovenal de sfeer die door deze federale regering onder aanvoering van de PS gecreëerd wordt, die nefast is. De ondernemingen worden opgevoerd als de oorzaak van de crisis, en dienen dus gepluimd te worden. En dat terwijl het juist de ondernemingen zijn die voor de oplossing kunnen zorgen en beter gestimuleerd zouden worden. Deze federale regering is de kip met de gouden eieren aan het slachten.'

Uit de uitspraken van mensen als Bertrand en Vandamme mag worden geconcludeerd dat het ongenoegen bij ondernemers over de huidige regering zeer groot is. Dat ongenoegen in een communautair perspectief plaatsen, zoals Davignon deed, is niet correct. Het ongenoegen zit bij de ondernemers veel dieper en verdient ernstigere discussie.

Ewald Pironet

Onze partners