Video | Nieuws

Deze kus kent iedereen… en hij is 70 jaar oud

Op Times Square in New York hebben tientallen koppels de zeventigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht met een kus. Dat had alles te maken met de passionele kus van een matroos en een verpleegster op diezelfde plek, dag op dag zeventig jaar geleden.

De foto van die zoen is één van de beroemdste foto’s van de voorbije eeuw. Hij werd genomen tijdens het feest dat losbarstte op Times Square toen de Amerikaanse president Truman het einde van de oorlog aankondigde. Maar wie de mensen achter de kus waren, bleef lang geheim.

De fotograaf Alfred Eisenstaedt stierf in 1995 zonder het ooit te zeggen. Drie jaar geleden verscheen dan het boek ‘The Kissing Sailor’ en volgens dat boek gaat het om George Mendonsa en Greta Zimmer Friedman. George was op stap met zijn vriendin Rita.

Toen hij hoorde dat de oorlog voorbij was, stormde hij naar buiten en besloot de eerste de beste vrouw te kussen. Dat was Greta. Na de foto scheidden hun wegen en zouden ze elkaar nooit meer zien. Sterker nog, in de achtergrond van de foto staat Rita, het liefje van George. Zij zijn uiteindelijk getrouwd. Voor de zeventigste verjaardag van die kus is nu een standbeeld onthuld.

Daarbij was ook een koppel uit Georgia, Ray en Ellie Williams, die beiden oorlogsveteranen zijn. Ook zij deden de symbolische kus van toen passioneel over.

Op Times Square in New York hebben tientallen koppels de zeventigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht met een kus. Dat had alles te maken met de passionele kus van een matroos en een verpleegster op diezelfde plek, dag op dag zeventig jaar geleden. De foto van die zoen is één van de beroemdste foto’s van de voorbije eeuw. Hij werd genomen tijdens het feest dat losbarstte op Times Square toen de Amerikaanse president Truman het einde van de oorlog aankondigde. Maar wie de mensen achter de kus waren, bleef lang geheim. De fotograaf Alfred Eisenstaedt stierf in 1995 zonder het ooit te zeggen. Drie jaar geleden verscheen dan het boek ‘The Kissing Sailor’ en volgens dat boek gaat het om George Mendonsa en Greta Zimmer Friedman. George was op stap met zijn vriendin Rita. Toen hij hoorde dat de oorlog voorbij was, stormde hij naar buiten en besloot de eerste de beste vrouw te kussen. Dat was Greta. Na de foto scheidden hun wegen en zouden ze elkaar nooit meer zien. Sterker nog, in de achtergrond van de foto staat Rita, het liefje van George. Zij zijn uiteindelijk getrouwd. Voor de zeventigste verjaardag van die kus is nu een standbeeld onthuld. Daarbij was ook een koppel uit Georgia, Ray en Ellie Williams, die beiden oorlogsveteranen zijn. Ook zij deden de symbolische kus van toen passioneel over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content