Vrije Tribune
Vrije Tribune
Hier geven we een forum aan columnisten en gastbloggers
Opinie

13/07/10 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

De Ware Geus

Gaat het Bart De Wever lukken ? Is hij de Ware Geus ? Ik vrees ervoor...

Franstaligen hebben de genetische gave om aan politiek te doen, ingebakken in hun zuidelijke cultuur : politiek om de politiek , diplomatie , LA RAISON d'état etc...

Wij Vlamingen zijn van oudsher een volk van "landsknechten " , nu spreekt men eufemistisch over "de hardwerkende Vlamingen".

Elio di Rupo gaat als een toreador , als een picador , de stier met een rode lap capriolen laten maken en hij zal bezweet en moe getreiterd in het zand bijten ... en uiteindelijk zal zijn affiche campagne van destijds bewaarheid worden :"Vlamingen laat U niet STRIKKEN!" Hij zal zich degelijk laten "verstrikken" ! Inderdaad, Joost Ballegeers had gelijk : "Vlamingen zijn een volk zonder bovenlaag!"

Met de huidige krijtlijnen als de Belgische Grondwet en de huidige Spelregels van Belangenconflicten en Alarmbelprocedures kan Bart De Wever de Vlaamse Zaak onmogelijk naar zich toe winnen. Hij zou een pact moeten sluiten met de andere V Partijen, VB en LDD, zo zal hij "zachter" landen na zijn falen. Maar dat doet hij, hoogmoedig, niet.

Dan pas wordt hij een Willem Tell, een volksheld, een staatsman in spe.

Onderhandelen met Elio di Rupo "un homosexuel orgueilleux , archétype du méridional pauvre en quête de revanche, peu ouvert aux compromis.". Dit zeg niet ik, maar stond in de Courrier International, N° 1025, extract van de "Il giornale" ontsproten uit de pen van Manila Alfano..

Hij wil nu een station in Mons , comme à Liège , ware kostprijs onbekend , iets tussen de 0,5 à 1 miljard euro en wie zal dat betalen ? NMBS, dus mee door de Vlaamse belastingbetaler.

Degenen die België absoluut willen behouden, zijn diegenen die het absoluut nog willen leegroven. Daarom zal Bart De Wever in zijn opzet niet slagen in dit Belgisch bestel.

Hij hoopte via een tussenstation zijn einddoel te verwezenlijken? Maar hoe dan ? Zoals Prof Marc De Vos van Itinera nog voor 13 juni schreef : "Géén staatshervorming zonder splitsing van de Sociale Zekerheid "en die wil Elio nu net NIET gesplitst zien natuurlijk.

De strijd tussen Vlaams- en Franstaligen is zo oud als de straat. In 1566 zei Charles de Berlaymont , adviseur van Margaretha van Parma "N'ayez pas peur Madame, ce ne sont que des gueux " , zich neerbuigend uitlatend over de Lage Edelen , die haar het "Smeekschrift der Edelen" aanboden.

Drie dagen later hief één van die edelen het glas , Hendrik van Brederode , met de woorden "J'ai bu à la santé des gueux ! Vive le Gueux!"

Is Bart wel de Ware geus ? Ik vrees van niet.

Dr Lieve Van Ermen Uittredend Senator LDD

Onze partners