Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

10/08/12 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:11

De verliezen bij Dexia: wanneer mag RPI aan de slag?

De mensen van Royal Park Investments (RPI) boeken prima resultaten bij het beheren van de behoorlijk toxische portefeuille van het oude Fortis.

De Belgische belastingbetaler kan enkel hopen dat RPI nauwer bij de afwikkeling van de Dexia-bad bank betrokken wordt

De verliezen te verwachten bij de bad bank van Dexia blijven als een donkere wolk boven de Belgische huishouding (en publieke financiën) hangen. Onder meer op het kabinet van Financiën en bij de Nationale Bank maakt men zich daar, zeer terecht, grote zorgen over.

Ondertussen boeken de mensen van Royal Park Investments (RPI) prima resultaten, zoals wederom blijkt uit de cijfers over het eerste halfjaar van 2012. RPI ontstond uit de implosie van de Fortis Bank en heeft als opdracht de behoorlijk toxische portefeuille aan gestructureerde kredieten van het oude Fortis zo goed mogelijk te beheren en af te wikkelen.

De details zijn verschrikkelijk complex maar de essentie is dat de mensen van RPI met veel creativiteit en inzicht een aartsmoeilijke taak op een puike manier opnemen. Dat geldt zowel voor het beheer van de toxische portefeuille op zich als voor de financieringskost van die portefeuille. Het puike werk van het RPI-team zorgt ervoor dat de verliezen te dragen door de Belgische staat, en dus de belastingbetaler, beperkt blijven.

Logischerwijze rijst de vraag waarom de mensen van RPI met hun nu wel echt bewezen knowhow terzake niet meer actief ingezet worden voor het beheer van de zo mogelijk nog meer toxische portefeuille van de bad bank (restbank) van Dexia. Het feit dat Franse en Luxemburgse overheden mede-aandeelhouders zijn bij die bad bank, is niet vreemd aan de betreurenswaardige afwezigheid van het RPI-team in het Dexia-gebeuren. Tegelijk blijft het ook een feit dat de Belgische overheid zich tot nu toe actiever had kunnen inzetten voor de inschakeling van RPI bij Dexia.

Met de komst van Karel De Boeck als nieuwe CEO van de restbank van Dexia is er misschien een kentering op komst. De Boeck kent als geen ander de waarde van het RPI-team. Hij zorgde er bijvoorbeeld zelf mee voor dat één van zijn mensen, nl. Danny Frans, aan het hoofd van RPI kwam te staan.

Als Belgische belastingbetalers kunnen we er enkel maar op hopen dat professionals met een stilaan straffe track record als de mensen van RPI nauwer bij de afwikkeling van de Dexia-bad bank zouden betrokken worden.

Johan Van Overtveldt

Onze partners