Koen Meulenaere

De Simple d’ Anvers is tóch een socialist

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Een mens moet in het leven alles eens gedaan hebben, misschien met uitzondering van op de sporen gaan liggen wanneer de tgv komt aangeraasd, en dus bieden wij thans onze excuses aan aan de Simple d’Anvers.

Hij is tóch een socialist. Wij hebben altijd het tegendeel beweerd, maar dat was klaarblijkelijk ten onrechte.

Er zijn al twee studies gemaakt die aantonen dat een tunnel duurder is dan een brug en moeilijker te realiseren? Goed, dan zal de Simple een derde studie laten uitvoeren die aantoont dat vier tunnels goedkoper zijn dan één halve brug, en even snel te realiseren. Wat is dergelijke rekenkunde anders dan socialisme in de puurste betekenis van het woord? Zoals het vroeger in Bulgarije werd toegepast onder president Todor, premier Todorov en minister van Defensie generaal Todorovski.

Wat wij nu gaan vertellen is een grap met een baard, maar dat geldt ook voor vele lezers van Knack. Denken wij enkel aan Piet Van Eeckhaut, Geert Jaspaert, Antoine Denert en Johan Vande Lanotte. Daarom de vraag: wie was de eerste socialist? Antwoord: Columbus, die in 1492 een avontuur begon zonder te weten waar hij heen ging, zowel de tijd als de kosten van de onderneming onderschatte, op een totaal andere bestemming uitkwam dan bij het vertrek de bedoeling was, en dat allemaal met andermans geld.

In die traditie past de Simple. Je hoeft geen enkele studie uit te voeren, niet de minste ervaring te hebben inzake brug-, tunnel- noch wegenbouw, nog nooit hoef je zelf een spa in de grond te hebben gestoken om te beseffen dat je voor dat Masterplan 2020 met 10 miljard euro lang niet genoeg zult hebben. Maar tegen dat dat duidelijk zal zijn, zitten we drie generaties politici verder en huist de Simple in een kamertje in het Zeemanshuis. Dat wil zeggen: als hij ook dat tegen dan niet heeft verwoest.

Met zijn tunnel, of desnoods met zijn halve brug indien die er toch nog zou komen, neemt de Simple plaats in een rijtje van roemruchte Antwerpse voorgangers: socialistische burgemeesters die vakkundiger zaken in de soep konden laten lopen dan Peter Goossens en Piet Huysentruyt samen, en die het beste kunnen worden gevat in het woord ‘linkadoor’.

Op kop van dat zootje prijkt nog altijd Camille Huysmans. Die publiceerde onder een schuilnaam in de liberale Pourquoi pas? en noemde in een nogal wankel betoog de Vlaamse agitator Huysmans, zichzelf dus, een regelrechte dwaas en een gevaar voor het land. Wat overigens correct was. De dag nadien schreef hij dan in de Volksgazet onder zijn eigen naam een vlammende repliek tegen die aanklacht, en legde haarscherp de redeneringsfouten van zijn francofone tegenstander bloot. Dat bezorgde hem in Vlaanderen veel aanzien.

In de kwestie tunnel of brug zou Camille de Simple nog niet te gemakkelijk achter zich hebben gelaten. Er moet nu nog één ernstig probleem worden opgelost, waar Schijn en Schelde vloeien. Het is tot nu toe slechts in kleine kring bekend en het mocht absoluut niet uitlekken of er breekt revolutie uit in de Metropool, maar in Knack lekt alles uit en van revoluties zijn wij groot geworden: ze kunnen aan het Sportpaleis die vier nieuwe tunnels niet boren zolang het viaduct van Merksem er ligt! Dat moet dus eerst worden afgebroken, waarna de Antwerpse Ring niet alleen in het noordwesten maar ook in het noordoosten niet meer zal sluiten, en er aan geen van beide kanten van de stad nog verkeer mogelijk is. Die hinder zal echter maar een jaar of zes duren.

Een mens denkt onwillekeurig terug aan een van de vorige grote infrastructuurwerken in Antwerpen, en aan een van de grote hits van De Strangers:

Cheerioo, cheerioo, W’hemme aindelek ne pré-metroo. Allez, ’t is te zegge, a komd’ ongeveer Tussen ná en twintig jaar hielemol kleer. Dan is’t me ongs misere gedaan, En dan zullen wai ongs gangen is gaan. Dan gon w’ er in raaie, in vloeke, in vraaie, De rest trekke wai ongs ni aan. Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content