Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

10/03/11 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:30

De Ronde

Er moet weer wat meer oorlog komen in de koers.

Van het eerste wielerweekend in eigen land onthouden we, naast het grote succes van de Belgische renners, de aanhef van de televisie-uitzending over de Omloop Het Nieuwsblad. Onze vriend Rik Vanwalleghem was uitgenodigd als expert en wenste, kennelijk onwetend van de Wet van uw Scout, deze status te onderstrepen met een pronostiek. Volgens Rik, en hij was hiervan zeker, zou de Noor Edvald Boasson Hagen de koers winnen, solo zelfs, en zou de sprint om de tweede plaats naar Gert Steegmans gaan, voor Greg Van Avermaet.

Terloops de echte uitslag van deze drie: Boasson Hagen 41e, Van Avermaet 30e, Steegmans niet aangekomen.

Rik wil de Ronde van Vlaanderen in de andere richting laten rijden. Dat wordt dan vertrekken in Ninove, na 15 kilometer de Muur op, langs het asfalt naar boven en over de steentjes naar beneden, hierna naar de heuvels van de Vlaamse Ardennen met als laatste de Oude Kwaremont, en dan nog 120 kilometer vlak om langs de kust uiteindelijk Brugge binnen te razen en via de Oude Zak en de Sint-Jakobsstraat aan te komen op de Grote Markt. Parkeerplaats pers- en ploegwagens in 't Flipstockstraatje.

Een mens leest toch nogal wat. Het Laatste Nieuws bracht op zaterdag negen volle bladzijden over de Omloop Het Nieuwsblad. Negen! Om ons ervan te overtuigen dat de Omloop beperkt zou blijven tot een duel tussen Tom Boonen en Philippe Gilbert, respectievelijk 35e en 43e.

Waar is de tijd dat Het Laatste Nieuws weigerde te schrijven over koersen die door Het Nieuwsblad werden georganiseerd, en vice versa. De Ronde van Vlaanderen kreeg in Het Laatste Nieuws hooguit een vermelding als voorbereidingswedstrijd op Gent-Wevelgem. En dan nog alleen om gokkers erop te wijzen dat wie zo dom was zich in de Ronde leeg te rijden, weinig kans maakte om in Wevelgem bij de eerste twintig te arriveren.

Anderzijds werd de berichtgeving over Gent-Wevelgem in Het Nieuwsblad strikt beperkt tot de opname van de eerste drie in de rubriek 'Andere uitslagen'. Met een sterretje naar een kleine voetnoot onderaan de bladzijde: 'Uitslag onder voorbehoud omdat de resultaten van de dopingcontrole bij het ter perse gaan nog niet bekend zijn.'

Dat waren goddomme nog eens tijden. Er moet weer wat meer oorlog komen in de koers. En wat meer naijver in de pers. Uw Scout doet zijn best, maar hij kan het niet alleen.

Koen Meulenaere

Onze partners