Vrije Tribune
Vrije Tribune
Hier geven we een forum aan columnisten en gastbloggers
Opinie

15/03/12 om 06:37 - Bijgewerkt om 06:37

De littekens van migratie

Door de crisis die Europa nog steeds in haar greep heeft, geraakt het thema asiel en migratie in vergeteldheid. Nochtans zijn de asielzoekers één van de groepen die het hardst worden getroffen. Een portret.

Jamal Jaoudi is 20. Op zijn elfde besloot hij het geluk ergens anders in de wereld te zoeken. De uitzichtloosheid en armoede bij hem thuis kon hij als kind niet langer verdragen. Op een dag verstopte hij zich onder een vrachtwagen op weg naar het Westen. De eerste vijf jaar bracht hij door in de straten van Spanje op zoek naar werk om te kunnen overleven.

De crisis in 2008 had Spanje hard getroffen dus moest hij ergens anders zijn kans grijpen. Op zijn 16 belandde Jamal in België. De hoop dat het beter zou gaan was groot. Het bleek een valse hoop.

Op 8 maart 2012 na 55 dagen hongerstaking greep hij naar een naald en naaide zijn mond dicht. Hij was moe, zijn woorden waren op en dit was een laatste poging om aandacht te vragen voor de onmenselijke situatie waarin hij en vele andere zich bevinden.

Net voordat hij zijn mond dichtnaaide schreef hij een brief waar hij vraagt om een verblijfvergunning van één jaar en arbeidskaart C zodat hij legaal kan werken in ons land. Na bijna tien jaar leven op straat heeft hij er genoeg. Jamal schrijft in zijn brief 'We willen niet meer leven in een doodlopend straatje. Ik wil niet leven als een dier. Dat is onrechtvaardig, en daarom naai ik mijn mond toe.'

Na ondertussen 60 dagen hongerstaking hebben ze nog niemand gezien of gehoord van de bevoegde instanties in ons land.

Waar blijven al die organisaties die zich inzetten voor de asielzoekers en/of de rechten van de mens? En vooral waar blijft de bevoedgde staatssecretaris Maggie De Block?

De staatssecretaris liet dan op het laatste moment weten via een kort berichtje 'niet buiten de wet te zullen treden'.

Welke wetten mevrouw De Block? U zal ongetwijfeld niet hebben over de internationale wetten noch Europese wetten want die bent u aan het overtreden. De afgelopen maanden is België meermaals veroordeeld door Europa voor schending van de mensenrechten. Asielzoekers worden in ons land als uitschot behandeld.

Nu zet u in op het terugkeerbeleid. Prima, maar hoe gaat u dat realiseren als u niet inzet op begeleiding en opvang van de asielzoekers? De terugkeer moet toch voorbereid worden of niet? Tijdens de budgetcontrole kreeg u extra geld om noodopvangplaatsen te verlengen. Ook prima, maar het gaat om tijdelijke oplossingen, geen structurele. En u heeft het nochtans constant over structurele maatregelen.

U heeft laten zien in de nieuwe nota asiel en migratie dat u geen visie heeft over dit thema. Ik vind dit verontrustend want wilt u of niet uw baan is levensbelangrijk voor duizenden mensen die in ons land verblijven en voor diegenen de hier nog terecht zullen komen.

Om asiel en migratie enigszins in goede banen te leiden is er iemand nodig die competent is en kennis van zaken heeft. Vooral als men weet dat de kern van het probleem is dat ons asielbeleid onmenselijk en onrechtvaardig is.

Er is nood aan een menselijk en rechtvaardig asiel- en migratiebeleid voor alle mensen die vandaag in ons grondgebied verblijven. De overheid is bevoegd om die verantwoordelijkheid op te nemen en organisaties en andere instanties zorgen voor ondersteuning.

Pleiten voor een menselijk asielbeleid is niet hetzelfde als zeggen: 'Kom maar allemaal naar hier'. Dit is een ridiculisering van het debat dat toont dat op dit moment één denken domineert: dat van hard optreden en van uitsluiten van de asielzoekers. En daar is ons land geslaagd als men weet dat bijna 11.000 asielzoekers op straat zijn beland de afgelopen twee jaar.

'Recht op een waardig leven en erkenning dat we mensen zijn' dit is ook wat Jamal vraagt. Hij heeft er recht op. Hopelijk krijgt hij die recht voor het te laat is. En mocht het te laat worden, mevrouw De Block als staatssecretaris asiel en migratie bent u hoofdverantwoordelijk. Zoals u vandaag verantwoordelijk bent voor de littekens die hij voor de rest van zijn leven zal dragen.

Bleri Lleshi is politiek filosoof en documentairemaker. Hij werkt momenteel aan een reportage over de asielzoekers in hongerstaking aan de VUB.

Op Maandag 19/03 om 20u geeft Lleshi een lezing over asiel en migratie aan de VUB.

Onze partners