Astrid Wittebolle

De glorie van glas

Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

Middeleeuwse glasramen in Groot-Brittannië.

Het Corpus Vitrearum Medii Aevi (CVMA) is een internationaal onderzoeksproject dat alle middeleeuwse glasramen in Groot-Brittannië (tot 1540) wil bestuderen, fotograferen en ontsluiten via een website. Momenteel zijn er al 23.000 foto’s van glasramen beschikbaar, de meeste in kleur.

Wanneer u een reisje boekt ‘over het water’, kunt u op voorhand nagaan of er in de buurt van uw bestemming fraaie glasramen te bewonderen zijn. Zoeken kan per county en per gemeente.

U blijft hier ook op de hoogte van de meest recente inzichten over glasramen, dank zij een online vaktijdschrift en een agenda. Vergeet alvast niet uw inschrijving voor de lezing – op 9 maart – van Keith Barley, de conservator van de kathedraal van Lichfield. Hij zal praten over de 15de eeuwse glasramen die destijds, na de Franse revolutie, uit Herkenrode (nabij Hasselt) naar Groot-Brittannië werden gebracht. De Limburgse glasramen worden momenteel gerestaureerd.

De site bevat ook informatie over restauratie en onderhoud van glasramen. Misschien niet meteen geschikt voor iedereen, maar als u toevallig een kerkje in uw tuin heeft staan is het wel mooi meegenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content