Johan Van Overtveldt (N-VA)

De gespeelde verontwaardiging van Vanackere

Johan Van Overtveldt (N-VA) Europarlementslid, voormalig minister van Financiën en ex-hoofdredacteur Trends en Knack.

Steven Vanackere toonde zich erg verontwaardigd over de suggestie dat de politiek het ACW goed bediend heeft. Deze verontwaardiging houdt weinig steek.

Vice premier en minister van Financiën Steven Vanackere vertoeft in Kopenhagen voor de Ecofin-top. In het Radio 1-programma De Ochtend kwam hij aan het woord over die top en over de hoe langer hoe onverkwikkelijker Dexia-Belfius-ACW-zaak. De minister deed enkele uitspraken die minstens merkwaardig zijn. Te meten aan de reacties die op de redactie binnendwarrelen, krijgt de minister stilaan een stevig geloofwaardigheidsprobleem.

Het pleit alvast voor Steven Vanackere dat hij onmiddellijk erkende lid te zijn van het politiek comité van het ACW. Hij is daar, aldus Vanackere, om “te luisteren” en “de dialoog aan te gaan”. Heel wat problematischer was zijn bewering dat het daar niet over zaken als Dexia en de winstbewijzen van het ACW (Arco) in Belfius gaat maar wel over zaken als “een rechtvaardigere fiscaliteit” en “kansen voor de mensen”. Dit is niet alleen weinig geloofwaardig, het is ook niet waar. Alle aspecten die het ACW aanbelangen komen in dat zwaargewichten-comité aan de orde. Dus ook Dexia en Belfius.

Alhoewel hij herhaaldelijk stelde de “belangen van de Belgische belastingsbetaler te verdedigen” nam hij uiteindelijk, zij het wat aarzelend, toch de verdediging van het ACW rond de fameuze winstbewijzen op zich. Conform de verklaring waar het ACW zelf gisteren mee naar buiten kwam, stelde Vanackere dat de rechtstaat moet gerespecteerd worden. Die claim houdt dan blijkbaar in dat die historische winstbewijzen van Arco intact moeten kunnen blijven.

Dit laatste argument slaat natuurlijk nergens op. Arco verwierf die rechten in het verleden en die kwamen via fusies en overnames (BAC, Bacop etc.) in Dexia terecht. Vorig jaar ging Dexia de facto in faling. Slechts massale overheidsgaranties konden de kaduke bank overeind houden. Rechten uit die periode vanuit de failliete Dexia transfereren naar de nieuwe vennootschap Belfius vereist een politieke beslissing. Anders kunnen die winstbewijzen nooit “zomaar” overgaan van Dexia naar Belfius. Iedereen schreeuwt het van de daken sedert weken dat Belfius niks, maar dan ook niks meer te maken heeft met de oude Dexia. Dat geldt dus alvast niet voor de winstbewijzen van ACW.

Steven Vanackere toonde zich erg verontwaardigd over de suggestie dat de politiek het ACW hier goed bediend heeft. Deze verontwaardiging houdt weinig steek en roept bij steeds meer mensen erg negatieve reacties ten aanzien van CD&V en ACW in het leven. Yves Leterme, Jean-Luc Dehaene en nu Steven Vanckere speelden en spelen een doorslaggevende rol in het beheer van het Dexia-dossier langs Belgische kant. De belastingsbetaler die Vanackere beweert te vertegenwoordigen betaalt daar een zware prijs voor terwijl het ACW uit de wind gezet wordt.

Johan Van Overtveldt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content