Dirk Draulans
Dirk Draulans
Redacteur bij Knack
Opinie

18/09/12 om 06:20 - Bijgewerkt om 06:20

De ellende van te veel tv-shows

Je zult als auteur maar een boek geschreven hebben dat de interesse van televisiemakers wekt. Wat een toestanden!

De ellende van te veel tv-shows

Het is zomer, en alles is rustig. Een redacteur van het programma Villa Vanthilt, dat onverwacht drie weken extra op antenne moet, belt met de beleefde vraag of er eventueel iets te melden valt in de laatste week van het programma, de week van 17 september. Meteen de start van de intense competitie met de zender Vier van de vroegere VRT-coryfeeën van Woestijnvis. Maar daar werd toen nog niet op gewezen.

Bon, er is inderdaad iets te melden, er is een nieuw boek over het sociaal gedrag van de mens dat die week op de markt komt, onder de titel 'Samen Voor Ons Eigen', er is een driedelige documentaire voor Canvas over duurzaam leven in de maak, en er zijn plannen om als bioloog met twee klassieke muzikanten op tournee te gaan met een programma vol composities voor hobo en piano die over beestjes gaan.

De afspraak wordt vastgelegd op dinsdag 18 september. Iedereen tevreden.

Maar begin september belt de redactie van De Kruitfabriek, de zogeheten actuashow van Tom Lenaerts op Vier. Of ze de auteur van 'Samen Voor Ons Eigen' op 19 september in de studio kunnen hebben voor een goed gesprek. Dat kan. Maar dan komt de dwingende opmerking dat het alleen kan als ze de eersten zullen zijn, vóór de concurrentie dus. Dat lag uiteraard moeilijk, gezien de afspraken met Vanthilt. Na enig overleg met de uitgeverij komt de redactie van Vier tot het verdict: afvoeren, die auteur, want hij zit eerst ergens anders. 'We gaan zien hoelang we het volhouden, maar voorlopig willen we graag eerst zijn met onze interviews', staat er in de mail van Vier met de afmelding van de uitnodiging.

Tja, dan begin je als auteur te rekenen natuurlijk, en kijkcijfers die je niet kent om te zetten in potentiële verkoopcijfers. Een hopeloze onderneming. Maar eerlijk is eerlijk: eerst is eerst, en Vanthilt maakte zich in ieder geval niet druk om exclusiviteit. Grappig was wel dat er later nog een telefoontje van een redacteur van De Kruitfabriek kwam, met de vraag om in een proefprogramma op te draven, maar die persoon was niet op de hoogte van het feit dat de officiële passage van woensdag geschrapt was. Het lijken drukke tijden te zullen worden voor mondige biologen.

Maandagochtend 17 september. Het boek is voorgesteld op het onvolprezen radioprogramma Interne Keuken, en opgepikt door Het Laatste Nieuws, waarna nog radio-interviews volgen in programma's die geen drama maken van exclusiviteit. Het cascade-effect waar elke auteur van droomt.

Vervolgens opnieuw telefoon vanuit de VRT, de redactie van Reyers Laat: of de auteur dinsdagavond naar de talkshow op Canvas kan komen? Dat kan niet, wegens een passage bij Vanthilt, maar woensdag kan eventueel wel. Helaas, niet nodig, ook deze redactie wil graag exclusiviteit, hoewel de bij het begin van de week al vermoeid klinkende redactrice zuchtte dat het zo wel héél moeilijk ging worden. En dan hebben we Terzake niet aan de lijn gehad - het is lang geleden dat dát nog eens het geval was. Het gaat in ieder geval puzzelen worden de volgende maanden, zowel voor de redacties van de vele shows als voor de gegadigden voor een plaatsje in een van de shows. Want cumuleren lijkt niet voor de hand te liggen.

Om het nog erger te maken voor de gepijnigde auteur die bij zijn eerste beslissing bleef, blijkt Anderlecht dinsdagavond zijn eerste wedstrijd in de Champions League te spelen. Weer een boel kijkers minder. Diepe zucht. Waar is de goede oude tijd dat er amper zenders waren, dat een programma als Allemaal Beestjes probleemloos 1,5 miljoen kijkers kon halen...

Maar goed, de kijker zal de grote winnaar zijn van het groeiende aanbod, heet het dan. Dat zullen we moeten afwachten.

Dirk Draulans

Onze partners