Veronique Goossens
Veronique Goossens
Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be
Opinie

06/04/13 om 09:14 - Bijgewerkt om 09:14

De econoom die zegt waar het op staat

"Bent u ooit met de dood bedreigd, mijnheer Noels? "

"Niet echt. Maar toen ik een eigen zaak wilde starten, heeft men gedreigd dat mij dat onmogelijk zou gemaakt worden," ontwijkt Geert Noels de vraag.

"Regelmatig krijg ik ook te horen dat ik contracten zal mislopen. En nu is er zelfs een website opgericht die nagaat of ik mijn zwembad niet in een vennootschap steek."

U moet er niet aan twijfelen, als machthebbers zich in hun kruis getast voelen, dan hebben ze geen scrupules om hun invloed te misbruiken.

Daarom zijn er maar een handvol economen die zeggen waar het op staat, in plaats van wollig rond de pot te draaien.

Daarom zijn er slechts een paar die het systeem op zich durven aanvallen. Ze krijgen regelmatig boze telefoontjes, van gouverneurs van de nationale bank, premiers, ministers, minister-presidenten. Er wordt dan gedreigd en er zijn pogingen tot intimidatie.

En onderschat ook niet de macht van financiële instellingen waar die economen voor werken. Stelt u zich eens voor dat u als hoofdeconoom van zo'n instelling dagelijks te maken krijgt met zaken die regelrecht indruisen tegen elk economisch inzicht dat u propageert, laat staan tegen elk ethisch principe waar u voor staat. En ik wil ze tenslotte de kost niet geven, die economen die zich af en toe door hun bazen laten muilkorven, omdat ze niet voldoende naar hun pijpen dansen.

Toch antwoordt Geert Noels op de vraag of je in dit land à fond kan gaan, dat hij toch steeds een slag om de arm houdt. "Ik weet tot waar ik kan gaan, want ik heb geen achterban. Ik heb sowieso meer georganiseerde tegenstanders dan medestanders. "

Noels wil het niet met zoveel woorden gezegd hebben, wellicht omdat hij dan helemaal op de brandstapel belandt, maar hij moet heel pessimistisch zijn over de toekomst van ons land. Dat is gewoon het enige dat je kan concluderen als je zijn analyses van de voorbije jaren leest. Zou dat de reden zijn waarom hij een Econopolis-poot heeft opgericht in Zwitserland? Als het hier echt te bar wordt, kan hij zijn stekker perfect in de Alpen steken.

Voorlopig is zijn geldingsdrang vermoedelijk te groot om zijn heimat te verplaatsen. Hij heeft geen remmen, noch op zijn fiets, noch op zichzelf, typeert een kennis hem. Net daarom zie ik hem in fietsbroek perfect te midden van alpensteenbokken en gletsjerranonkels.

Geert Noels is dit weekend te gast in Z-Talk Goossens.

Onze partners