Guido Lauwaert

Dag van de Herinnering

Guido Lauwaert Opiniemaker

Op 9 april wordt voor de eerste maal in de geschiedenis de Dag van de Herinnering gevierd. Naar aanleiding daarvan verschijnt de Niet Te Vergetenkalender.

De kalender wordt verkocht aan de spotprijs van 5,95 euro. De opbrengst komt ten goede aan de VAL, de Vlaamse Alzheimer Liga. 9 april werd niet toevallig gekozen. Nee, het is die dag de verjaardag van professor Christine Van Broeckhoven, de patroonheilige van de VAL. Vanochtend vond ik een print met de zetproef van de nieuwste kalender in mijn mailbox, en ik dacht, laat ik daar meteen melding van maken of ik vergeet het.

Op de Niet Te Vergetenkalender staat op elke achterpagina, dat zijn er dus 365, al kunnen het er ook 366 zijn, leuk opgestelde berichten die u doen herinneren aan dingen die u niet mag vergeten. Zoals op 2 april dat u op 1 april vergeten bent dat het die dag Gekkendag was, en dat die voor het eerst werd gevierd op 1 april 1812, toen de Engelse koning King George III officieel weer gezond werd verklaard. Dat is dus 200 jaar geleden, als ik mij niet vergis, want wiskunde is nooit mijn sterkste vak geweest.

Ook een merkwaardige dag is de Dag van de Vergissingen. Iedereen mag op 30 april een vergissing begaan. Een vergissing, zo staat aangegeven in de toelichting als je het blad niet vergeet om te draaien, die men u niet kwalijk kan nemen, zoals dat u op 1 mei, Dag van de Arbeid, toch op het werk verschijnt. Wat meer gebeurt dan u vermoedt. Heel wat mensen denken dat er juist die dag moet gewerkt worden, en nog wel dubbel zo hard. Maar de meest merkwaardige dag van het jaar is de Baaldag. Iedereen mag die zelf kiezen, zolang hij niet vergeet, die dag niet in zijn bed door te brengen, maar de stad intrekt, om ver van alle drukte in een hoekje van een kroeg een glas, een fles, een vat bestelt en die in zijn eentje consumeert. Tenzij hij iemand ontmoet die baalt van het feit dat er elke dag wat te vieren valt.

Ja, zo is het nu eenmaal en er valt niets meer aan te veranderen. Zo is in de loop der jaren het hele jaar volgestroomd met Feestdagen. De Dag van de Klant, de Warme Truiendag, de Dag van de Grootouders, Moederdag, Vaderdag, Dag van de Verrijzenis (varieert), Dag van de Lege Portemonnees. Hij wordt voorlopig alleen in de Arteveldestad gevierd op de laatste dag van de Gentse Feesten, maar door het groot aantal Feesten in de vakantieperiode, denken de verenigde lederhandels van Leuven, Mechelen, Hasselt, Lokeren en Oostende eraan om bij de sluitingsdag van hun Feestweek een portemonnee te geven, op voorwaarde dan men in een van hun zaken zijn laatste cent uitgeeft.

Zottegem heeft geweigerd zich bij de club aan te sluiten omdat het overweegt om op de elfde dag van de elfde maand de Dag van de Zotten te vieren, en de bedoeling is dat iedereen die dag verschrikkelijk veel geld uitgeeft, te gek voor woorden. Geel heeft zich achter Zottegem geschaard, net als Duffel, waar ook een vermaard psychiatrisch centrum gevestigd is. Ook om te onthouden, opdat u tijdig de ketting van uw fiets zou smeren en de banden oppompen, is de Autoloze zondag. Wanneer die juist valt, schiet me niet meteen te binnen.

Dan is er nog Dag van de Reclame, 11 november, De Langste Dag, 6 juni, die verwijst naar de landing in Normandië in 1944, Valentijnsdag, Secretaressendag, Gedichtendag, Dag van de Boekhandel, Dag van de Vrede, Leerkrachtendag, Dag van de Student, Koopjesdag, Dag van de Krant, Wereld Whiskydag (dit jaar op 18 mei), Bloomsday, 6 juni, Honderdste Schooldag, 20 februari, Sint-Niklaas, volgens Paul van Ostaijen een appelbaas uit het land van Waas, maar dat mag geen reden zijn dat ook de mensen van Maas en Schelde, van Dender en Dijle, van E17 en E12 die avond hun kinderen niet moeten verwennen.

Ik zou het haast vergeten, maar er is ook Pi Day, wordt gevierd op 14 maart, dat was dus gisteren. Sommige landen opteren voor 22/7, maar die gaan het niet halen omdat ze in de minderheid zijn. Dan is er nog de Dag van de Logica, waarop alles klopt als een zwerende vinger, de dag van de Wetenschap, waarop verwacht wordt dat iedereen aan iedereen een weetje vertelt. En als de andere zegt, ‘Dat weet ik al!’, is de ene verplicht voor de andere een cadeautje naar eigen geestelijk kunst- en vliegwerk te kopen, ter waarde van 25 euro.

Ook de nachten worden niet vergeten. Zo is er nu al de Nacht van de Musea, de Nacht van de Poëzie, de Nacht van het Paard, de Nacht der Televisiesterren die door VTM en VRT wordt gevierd maar zonder de VIER en de VIJF, Koopjesnacht (verschilt van streek tot streek), Nacht van de Vallende Sterren, op 17 mei de Nacht van Knack, wat verwijst naar het feit dat kort voor het ochtendgloren van 17 mei 1970 Willy De Nolf een idee had en meteen zijn zoon Rik uit bed belde, die er net in lag. En dat midden in de blokperiode.

Het merkwaardige is dat al die feestdagen, zelfs de kerkelijke, werden bedacht door kleine en grote middenstanders en dat er daarom ook een Dag van de Kleine Middenstander is, drie dagen na de Opendeurdag van de Beurzen. Gaat er bij u, de consument, een lichtje branden? Voor dat soort van glimworpjes is er ook een dag, Lichtmis, op 2 februari. Het bijwonen van een mis is niet verplicht, maar een kaars aan te steken [0,50 euro] en een gift in de offerblok van Sint Antonius te droppen is het minste wat van de feestvierder verwacht wordt. Kortom, er gaat geen dag voorbij of een extra uitgave valt u ten deel.

En u ontsnapt er niet aan. Als u denkt dat u door thuis te blijven gevrijwaard wordt van een greep in uw beurs, dan belt er wel een koppel kinderen aan met een potje krokussen, wafels, pennen, stickers of een duo Getuigen van God weet welke Jehova. Ten bate van de Vlaamse Kermis, Doomsday, De Dag van het Hart, de Driedaagse van De Panne, de Week van de Vis, de Maand van de Ram, de Leeuw, de Tweeling, de Hond, de Rat, de Haan. Want elk ras, elke cultuur, elke winkel van Pa Pinkelman en Tante Pollewop, met dank aan Godfried Bomans, heeft zijn feestkalender.

9 april was de enige dag van het jaar waarop er nog niets gevierd werd. En daarom verschijnt die dag de Niet Te Vergetenkalender. Of had ik dat al gezegd?

Guido Lauwaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content