“Culturele sector heeft recht op duidelijkheid”

In tijden van besparingen is het minste dat minister Schauvliege kan doen de instellingen tijdig informeren.

De beheersovereenkomsten voor de Grote Vlaamse cultuurinstellingen lopen vertraging op. Vlaams sp.a-parlementslid Yamila Idrissi roept minister van cultuur Schauvliege op om de bestaande overeenkomsten met één jaar te verlengen. “De sector heeft snel nood aan duidelijkheid.”

De nieuwe beheersovereenkomsten met de Grote Vlaamse Cultuurinstellingen zijn niet op tijd klaar. De deadline is 30 november verstreken. Wel is duidelijk dat alle Grote Vlaamse Cultuurinstellingen moeten besparen. Sommigen worden ook drastisch hervormd. De discussie werd vaak in de pers gevoerd. De sector klaagt over een gebrek aan overleg. Deze situatie is niet langer houdbaar. De sector vraagt terecht om duidelijkheid.

De Grote Instellingen sluiten om de vijf jaar een beheersovereenkomst af. Daarin wordt hun opdracht vastgelegd, alsook het bedrag aan subsidies. Deze overeenkomsten gaan in op 1 januari, maar moeten volgens het Kunstendecreet minstens een maand op voorhand afgesloten worden. Op die manier krijgen de instellingen een minimum aan voorbereidingstijd om zich aan te passen aan de wijzigingen in de opdracht en de subsidie.

Tijdens de bespreking van de nota van minister Schauvliege over de Grote Instellingen in de commissie cultuur 10 november was reeds duidelijk dat de deadline van 30 november niet haalbaar was. Mijn voorstel toen om de bestaande overeenkomsten te verlengen met één jaar, zodat daadwerkelijk overleg met de sector mogelijk was en de hervormingen ten gronde konden voorbereid worden, werd echter van tafel geveegd. De minister maakte zich sterk dat alles op tijd zou lukken. Nu blijkt dat de nieuwe overeenkomsten pas ten vroegste begin januari klaar zullen zijn.”

In tijden van besparingen is het minste dat minister Schauvliege kan doen de instellingen tijdig informeren. Er is nood aan zekerheid, en zolang de instellingen niet weten hoeveel ze moeten besparen is die zekerheid er niet. Hoe kunnen ze zich voorbereiden op de besparingen en de hervormingen als de minister nog niet klaar is met het voorbereidende werk? Daarom wil ik bij de minister er opnieuw op aandringen de bestaande overeenkomsten met een jaar te verlengen. Op die manier hebben de instellingen ten minste zekerheid en de minister de nodige tijd om de hervormingen ten gronde voor te bereiden.”

Yamila Idrissi Vlaams volksvertegenwoordiger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content