Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

30/01/12 om 08:30 - Bijgewerkt om 08:30

Copers, Termont en de boodschap

Niets is minder waar dan wat Caroline Copers (ABVV) beweert: dat de vakbonden aangevallen worden omwille van het stakingsmiddel als dusdanig en niet omwille van hun boodschap.

Copers, Termont en de boodschap

© Belga

Vreemde reactie gisterenavond van Caroline Copers, algemeen secretaris van het ABVV, op een tweet van de Gentse burgemeester Daniël Termont. Deze laatste wenste de bezoekers aan het lichtfestival in zijn stad te waarschuwen voor de treinstaking die om 22 uur begon. Copers zag er de zoveelste aanval op de staking van de vakbonden in en reageerde heftig.

Deze ochtend op Radio 1 kreeg Copers de kans haar interventie toe te lichten. Ze argumenteerde dat ze niet wist dat er een drukbezocht lichtfestival in Gent doorging. Op de bemerking dat een burgemeester eigenlijk toch wel het recht heeft om een soortgelijke waarschuwing sowieso rond te tweeten, diepte Copers het ondertussen bekende refrein op dat men het bashen van de vakbonden nu echt wel beu is.

Het stoort ons mateloos, aldus nog steeds Caroline Copers in De Ochtend, dat het bij dat bashen steevast om het middel, namelijk de staking, en niet de inhoud gaat. De stelling van Caroline Copers luidt dus dat de vakbonden aangevallen worden omwille van het stakingsmiddel als dusdanig en niet omwille van de boodschap, zijnde dat de regeringsmaatregelen dienen teruggeschroefd. Niets is echter minder waar dan deze claim.

Wie de protesten van vooral de jongeren er aandachtig op naleest, kan niet anders dan vaststellen dat zij een groot probleem hebben met de redenen waarom de vakbonden staken. Steeds meer mensen in dit land beseffen dat het zo niet verder kan, dat een aantal uitgavenmechanismen in de sociale zekerheid ten gronde moeten bijgesteld worden, dat onze arbeidsmarkt veel te vastgeroest zit om jongeren nog massaal jobkansen te bieden, dat het niet langer opgaat alle heil te zoeken in belastingsverhogingen, enz. En zeker ook dat het "bankbashen" vanwege de syndicalisten behoorlijk hypocriet klinkt (denk ACV-Arco-Dexia).

Het komt hard aan voor de vakbonden, maar er is inderdaad groeiend verzet binnen de bevolking tegen de boodschap die de vakbonden uitdragen. Het verzet tegen het stakingsmiddel ligt dààr.

Johan Van Overtveldt

Onze partners