16/01/11 om 09:02 - Bijgewerkt om 09:01

Consumerisatie: thuis komt naar het werk

De wereld van vandaag is die van tien jaar geleden niet meer. Iedereen moet zijn eigenheid kunnen profileren, in zijn gebruikte toestellen en toepassingen, ook binnen de professionele omgeving.

Afgelopen week ging de Consumer Electronics Show 2012 door in Las Vegas. CES, of "the Show" zoals de lokalen het noemen, is inderdaad zoals het Amerika nog steeds betaamt the greatest show on earth op het gebied van consumentelektronica. Een aantal enorme hallen brengen alles samen wat binnenkort in de elektronica winkels ligt om te filmen, te fotograferen, het internet op te gaan of muziek te beluisteren. Heel wat van die toestellen verschijnen zonder twijfel de volgende maanden ook op de werkvloer.

De tijd is immers voorbij dat de gemiddelde werknemer de PC en telefoon gebruikte die zijn werkgever hem verschafte. We leven inderdaad in een gans andere wereld dan pakweg tien jaar geleden. De gemiddelde kenniswerker heeft vandaag wel meer tot zijn beschikking dan de simpele thuiscomputer die gedeeld werd door alle gezinsleden. Hij gaat van zijn PC over naar zijn tablet, chat tijdens een spelletje via zijn gameconsole, en checkt de laatste twitter-feed op zijn smartphone. De thuis-versie van cloud computing is beschikbaar via Gmail, Hotmail of verschillende web-apps.

De overal aanwezige digitale bereikbaarheid (ubiquitous computing) is thuis zo vanzelfsprekend geworden dat de meesten dat gemak ook mee willen brengen naar kantoor. De beweging wordt nog versterkt door de beloftevolle Gen Y jongeren die recent de werkvloer binnengedruppeld kwam.

Mijn eigen generatie heeft het in stilte studeren onder de Ikea-bureaulamp pas in de professionele wereld vervangen door een geconnecteerd samenwerkingsmodel. Voor de teens en twens is het gewoon om een film-uitje af te spreken via Facebook en vooraf een pizza te bestellen online, terwijl ze via Messenger of SkyDrive dan nog even samenwerkten voor een schoolopdracht en in hun professionele loopbaan willen ze dat graag ook zo houden.

Hard- en softwareproducenten hebben ondertussen ook niet stilgezeten. Smartphones dragen chips in zich die zowat 40 keer krachtiger zijn dan wat er in het jaar 2000 beschikbaar was. Dat biedt extra mogelijkheden voor chipproducenten. Hun markt vergroot plots van een jaarlijkse productie van 200 miljoen PCs tot een markt van 2 miljard smartphones. Dat maakt een omzet tienmaal groter en de winst even exponentieel, waardoor meer budget vrijkomt voor research.

NVIDIA is niet de enige firma die deze ontwikkeling kent. Vernieuwing werd vroeger gedreven door universiteiten, defensie en research labs; nu wordt ze gedragen door input van de consumenten zelf. Hun toestellen zijn een deel van zichzelf geworden. De PC maakte de computer personal; smartphones en tablets zijn intimate geworden, schreef The Economist. Ze zijn al het ware een stuk van de gebruiker zelf, en gaan overal met hem mee.

Deze trend heet in jargon "consumerisation": het gebruik van eigen toestellen in de professionele omgeving. Dat heeft voordelen voor de ondernemingen. Die moet immers niet betalen voor die toestellen, en de trend houdt medewerkers tech savvy, scherp en op de hoogte van de jongste digitale ontwikkelingen. Anderzijds stelt hij de IT afdelingen dan weer voor uitdagingen. Toen die nog standaardmateriaal konden opleggen was hun wereld redelijk eenvoudig. Het IT departement bepaalde de enige toegelaten hardware, zette daar de noodzakelijke software op, stelde acceptabele veiligheidsmarges op en pushte centraal de nodige updates en beveiligingen.

Vandaag kunnen zij niet meer rond de druk van collega's - en vaak ook het management- die hun eigen tablets en smartphones ook op het werk willen gebruiken. Dat brengt extra risico's mee voor de beveiliging van het bedrijfsnetwerk; risico's die niet uit de weg moeten gegaan worden, maar anderzijds ook weer niet hoeven te leiden tot een Apparatur Verbot. Online-oplossingen zoals bijvoorbeeld Intune van mijn eigen firma, laten het toe om alle toestellen binnen de firewall te scannen, te checken op software en veiligheidsvoorzieningen. Niet alleen verhoogt op manier het werkcomfort van de IT afdeling, maar ook de beveiliging van de ganse organisatie is up te date, zonder dat er beperkingen dienen opgelegd te worden aan gebruik van toestellen of van gedownload materiaal erop.

De wereld van vandaag is die van tien jaar geleden niet meer. Iedereen moet zijn eigenheid kunnen profileren, in zijn gebruikte toestellen en toepassingen, ook binnen de professionele omgeving. Die laatste is immers niet meer beperkt tot het kantoorgebouw en van 9 tot 5. Met computing kracht die overal aanwezig is kunnen taken eender waar uitgevoerd worden, of ze nu privé of werk gebonden zijn. Wij noemen dat de nieuwe wereld van het werken. En in die wereld moet iedereen de toestellen kunnen gebruiken die hij of zij het liefste heeft, op het moment dat het meest geschikt lijkt. Makes sense, niet? Welkom in 2012.

Onze partners