Brit betaalt aan caissière, krijgt slaag van Saoedische religieuze politie

01/09/14 om 23:08 - Bijgewerkt op 02/09/14 om 00:57

Een Brits zakenman, zelf moslim, werd belaagd, besprongen, geslagen en op de grond geduwd door de Saoedische religieuze politie nadat hij in de vrouwenrij had betaald, en daarbij zijn betaalkaart aan een vrouw had overhandigd.

Brit betaalt aan caissière,  krijgt slaag van Saoedische religieuze politie

Leden van de religieuze politie tijdens hun scholing © Reuters

Het gebeurde vrijdag al maar werd later pas door de Saudi Gazette

wereldkundig gemaakt. De Britse zakenman, Peter Howarth-Lees, die met zijn Saoedische echtgenote had gewinkeld in een van de meest exclusieve malls die de Saoedische hoofdstad Riyad telt, stond aan te schuiven bij de kassa's toen een bediende hem aanmaande om bij een vrouwelijke werknemer af te rekenen, in een rij die in principe was voorbehouden aan vrouwen.

Dat kon volgens de huisregels omdat er een familiesituatie bestond, de man mag mee aanschuiven met zijn echtgenote. Toen Howarth-Lees echter zijn creditcard aan de werkneemster overhandigde, en er een vermoeden kon bestaan van lijfelijk contact, greep de religieuze politie in. Officieel heet die politie het Comité ter Promotie van Deugd en ter Voorkoming van Ondeugd.

Achtervolging

De man en zijn echtgenote zetten het op een lopen, bereikten hun auto, sloten zich in, belden de gewone politie, die snel opdook maar zonder in te grijpen weer verdween toen bleek dat de religieuze politie bij de zaak betrokken was.

Enkele leden van die religieuze politie begonnen op de auto in te beuken en de ruiten stuk te slaan.

Uiteindelijk stapte de man uit de auto, en werd besprongen (zoals in de video te zien is), tegen de grond gewerkt, geslagen. Later zou ook zijn echtgenote, die hem hulp wou bieden, hard zijn aangepakt.

De zakenman zou later ontvangen worden door het hoofd van de religieuze politie. Volgens de Saudi Gazette krijgt Howarth-Lees, die zich kort voor zijn huwelijk bekeerde, veel steunbetuigingen hebben ontvangen van Saoedi's.

Bedelen

Sinds 2009 kent Saoedi-Arabië caissières. Een supermarktketen stelde ze, als eerste, en met instemming van de koning, te werk. Er kwamen fatwa's die de praktijk veroordeelden als een sluipende manier om westers denken en illegale lust in het koninkrijk te introduceren. Maar de koning legde de fatwa's naast zich neer - hij vindt dat er iets moet gebeuren aan de onderbenutting van vrouwen in het land.

Maar wat vrouwen wel en niet kunnen, blijft een moeilijke zaak. Vrouwen mogen bijvoorbeeld wel en van oudsher bedelen, en in dat geval ook van mannen aalmoezen ontvangen.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners