Koen Meulenaere

Bracke

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Nooit, voor geen miljoen, niet eens met een geweer tegen de borst, stemmen wij op een partij die Siegfried Bracke als kandidaat heeft.

Eerlijk? Ja, wij waren van zins om op N-VA te stemmen. Weliswaar tegen ons hart en met dichtgeknepen neus, maar als we dit land niet zeer snel splitsen, gaat zowel Vlaanderen als Wallonië naar de haaien. Brussel is daar al. Iedereen ziet waar de fouten in onze politieke structuur liggen, te beginnen bij ons totaal verkeerde electoraal systeem, maar geen enkele politieke partij zal dat veranderen want wie het doet, schaadt zichzelf.

Een complexe organisatie moet je van buitenaf hervormen, niet van binnenin. Nu zal een stem voor de N-VA de splitsing van dit land niet dichterbij brengen, maar ze geeft de grote partijen tenminste niet de kans te beweren dat de kiezer die hervorming niet wil.

Met deze enigszins kromme redenering hadden wij dus uitgemaakt dat het N-VA zou worden. En wij waren van plan onze trouwe lezers op te roepen alle vier hetzelfde te doen. Komt die clown van een De Wever zijn nieuwste troef toch niet voorstellen zeker: Siegfried Bracke! Welnu: nooit, voor geen miljoen, niet eens met een geweer tegen de borst, stemmen wij op een partij die Siegfried Bracke als kandidaat heeft. We zullen het voor alle zekerheid in het Duits zeggen: nie und nimmer! Nog eerder stemmen wij op den Baard. Nee wacht, schrap dit laatste. Nog eerder op Rik Torfs. Nee, schrap ook dat.

Is iedereen er nu eindelijk van overtuigd dat Knack al die jaren gelijk had om die linkmiegel van een Bracke te linken aan het Vlaams Belang, dat hij op de VRT salonfähig heeft gemaakt en waarvoor hij in Knokke een propagandamiddag ging verzorgen?

Was De Wever bij zijn verstand geweest en had hij nee gezegd op de wanhopige vraag van Bracke naar een uitweg voor zijn psychische problemen op de VRT, dan was hij wel bij Filip Dewinter gaan aankloppen.

Als Bracke opkomt vóór iets, zijn wij tegen. Maakt niet uit wat. Neen tegen de splitsing van dit land. Vive la Belgique unie, leve België.

Weet u wat? Wij stemmen op Lutin Mary. Hoe zit het met diens patriottische partij? Een even groot fabeltje als zijn emigratie naar Montpellier? Des te beter dan: wie kan liegen als Lutin Mary, hoort thuis aan de top van de Belgische politiek. En wie zo veel van andermans geld kan verkwisten in hotels en restaurants zeker.

We gaan nog wat beleven. Er zijn al mensen, of toch journalisten, die in alle ernst menen dat Elio Di Rupo in aanmerking komt om onze volgende eerste minister te worden. De voorzitter van de meest corrupte partij van heel Europa! Dat is nog eens een geschikte kandidaat om de Belgische regering te leiden.

Deze verkiezingen zijn door het Grondwettelijk Hof al ongrondwettig verklaard, ze zijn door twaalf rechtbankvoorzitters ongrondwettig verklaard, en als klap op de vuurpijl zijn ze door Ghislain Londers van het Hof van Cassatie wél grondwettig verklaard, wat de laatste juridische twijfel wegneemt: ongrondwettig.

Burgemeesters zullen mogelijk weigeren in hun gemeente de stembusgang te organiseren en er komt wellicht een karrenvracht bezwaren en klachten van burgers allerhande.

Na de open brief van Stijn Meuris en nadat de overheid zelf heeft bekendgemaakt dat er toch geen boetes worden geïnd voor het negeren van de opkomstplicht, mag verwacht worden dat een miljoen mensen niet zal gaan stemmen.

Niettemin doen ze in de Wetstraat rustig verder. De grondwet, ach, daar trekt een Belgische regering zich niets van aan: een vodje papier. In die optiek is Elio Di Rupo inderdaad de ideale premier, dé verpersoonlijking van het Belgisch model.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content