Video | Nieuws

Bourgeois ‘houdt vast aan begroting in evenwicht’

De Vlaamse regering blijft streven naar een begrotingsevenwicht volgend jaar. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in een reactie op de berichten dat de Vlaamse regering volgend jaar een begroting in het rood zou toelaten.

De Vlaamse regering blijft streven naar een begrotingsevenwicht volgend jaar. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in een reactie op de berichten dat de Vlaamse regering volgend jaar een begroting in het rood zou toelaten. Volgens viceminister-president en minister van Financiën en Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) blijft een evenwicht haalbaar.

Zal de regering-Bourgeois erin slagen de begroting voor volgend jaar (zoals vooropgesteld) in evenwicht te houden of komt er een tekort van mogelijk enkele honderden miljoenen euro? Dat wordt in de aanloop naar de Septemberverklaring van maandag één van de cruciale vragen voor de ploeg van minister-president Geert Bourgeois.

Regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD blijven volop cijferen in de zoektocht naar een akkoord over de begroting voor volgend jaar. Er zijn berichten dat de regering nadenkt over (beperkt) begrotingstekort. De oefening voor 2015 is niet mals en wordt nog verzwaard door het feit dat een aantal publiek-private samenwerkingen (PPS) rond scholenbouw en rusthuizen moeten opgenomen worden in de begroting. Met name uit CD&V-hoek was te horen dat een tekort in 2015 niet uitgesloten mag worden.

‘Zware oefening’

“Voorbarig”, klonk het bij de andere coalitiepartners. Bourgeois wil niet luidop zeggen dat hij maandag een begroting in evenwicht zal kunnen voorleggen, maar het blijft volgens hem wel de ambitie dat evenwicht te bereiken. “Ik ben niet iemand die snel ambities loslaat, ook niet als het moeilijk gaat. We zijn nu heel hard aan het werk om die ambitie waar te maken”, zei Bourgeois vrijdag na afloop van de ministerraad van de Vlaamse regering.

“De begroting is een zware oefening, maar de ambitie blijft een begroting in evenwicht. We gaan er alles aan doen om die ambitie waar te maken”, klonk het nog.

Haalbaar

Ook Open VLD-minister van Financiën en Begroting Annemie Turtelboom wil nog geen kruis maken over het vooropgestelde evenwicht. Dat evenwicht blijft volgens haar haalbaar. Het is afwachten op welk cijfer de Vlaamse regering afklopt. De drie partijen zitten vrijdagavond alvast opnieuw aan tafel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content