Boko Haram gijzelt dorpelingen aan Tsjaadmeer

15/08/14 om 22:57 - Bijgewerkt om 23:42

De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft in een noordoosten van Nigeria een dorp aangevallen en daarbij 50 tot 100 bewoners gekidknapt.

Boko Haram gijzelt dorpelingen aan Tsjaadmeer

Manifestanten gedenken de 120ste dag sinds de ontvoering van 200 schoolmeisjes door Boko Haram. © Reuters

De actie vond zondag al plaats maar het dorp Doron Baga in de deelstaat Borna is zo afgelegen dat het nieuws pas na ettelijke dagen de buitenwereld wist te bereiken.

Het nadeel van de trage nieuwsstroom is dat de versies intussen niet meer te verzoenen zijn. De ene dorpeling, die in het Nigeriaanse blad Punch aan het woord komt, spreekt over 10 dode bewoners en over de kidnapping van een honderdtal jongemannen tussen 15 en 30 jaar. De militanten van Boko Haram zouden de gijzelaars in motorbootjes richting Tsjaad hebben getransporteerd.

Dorpelingen die met de BBC spraken, telden 25 doden en 50 gegijzelden, in deze versie voornamelijk vrouwen maar ook meisjes en jongens. Volgens de dorpelingen die de BBC interviewde, werden hutten en huizen platgebrand.

De gegijzelden worden vaak klaargestoomd om deel te nemen aan acties van Boko Haram, of worden, dixit de leider van de organisatie, als huishoudelijke en seksuele slaven gebruikt.

Doron Baga ligt aan de oevers van het Tsjaadmeer. (RR)

Lees meer over:

Onze partners