Zweedse dichter-Nobelprijswinnaar Literatuur Tomas Tranströmer (83) overleden

27/03/15 om 20:09 - Bijgewerkt om 20:16

Tomas Tranströmer, die in het Nederlands uitgebreid door Bernlef werd vertaald en in 2011 nog de Nobelprijs Literatuur won, is op 83-jarige leeftijd overleden.

Zweedse dichter-Nobelprijswinnaar Literatuur Tomas Tranströmer (83)  overleden

Tomas Tranströmer in oktober 2011 toen hij de Nobelprijs Literatuur won en al ernstig ziek was. © BELGAIMAGE

Toen de Zweedse dichter Tranströmer in 2011 op 80-jarige leeftijd de Nobelprijs Literatuur kreeg toegekend - de eerste Zweedse auteur sinds 37 jaar - was dat om Tranströmer alsnog te eren voor zijn poëtische oeuvre. Tranströmer was toen al zwaar ziek en was sinds zijn beroerte in 1990 niet meer de oude.

Verwante geest van Bernlef

Tranströmer was ook in het Nederlandstalige taalgebied geen onbekende dankzij het vertaalwerk van verwante geest Bernlef die in de minimalistische natuurpoëzie van de Zweed een geestesgenoot erkende. 'De herinneringen zien mij' (2002) bij De Bezige Bij is allicht zijn bekendste werk in het Nederlands.

Toen Tranströmer in 2011 de Nobelprijs kreeg, schreef Knack-medewerker Maarten Dessing het volgende: 'Tranströmer debuteerde al op 23-jarige leeftijd met de bundel '17 dikter' (17 gedichten). Daarna volgde bijna met de regelmaat van de klok om de vier jaar een nieuwe bundel. De dichter is hiervoor veelvuldig gelauwerd in binnen- en buitenland.Het werk van Tranströmer draait om het grensgebied - in de natuur, tussen dag en nacht, tussen slapen en waken. Hij probeert in zijn gedichten de scherpe scheiding te slechten tussen bewustzijn en onderbewustzijn.'

De dichter overleed gisteren.

Frank Hellemans

Onze partners