Zondag 15 november: dag van de gevangen schrijver

De Vlaams-Marokkaanse schrijver Fikry El Azzouzi zet zich zondag in de Brusselse Bozar samen met onder anderen Annelies Verbeke en Jeroen Theunissen in voor zijn gevangen collega's. © Facebook

Op 15 november wordt in de Brusselse Bozar, met onder anderen auteur Fikry El Azzouzi, en in de Antwerpse Cinema Zuid aandacht gevraagd voor de penibele situatie waar veel schrijvers waar ook ter wereld in verzeild zijn geraakt.

Zondag 15 november is niet alleen de dag van de (Belgische) dynastie maar sinds enkele jaren ook de dag van de gevangen schrijver. Onder impuls van PEN Vlaanderen, een schrijversorganisatie die zich het lot van minder fortuinlijke auteurs aantrekt, wordt dan aandacht gevraagd voor schrijvende lotgenoten in de gevangenis. Dit jaar zet PEN Vlaanderen twee activiteiten daaromtrent op: in de Brusselse Bozar en in de Antwerpse Cinema Zuid.

Replica van gevangeniscel

Zondag 15 november: dag van de gevangen schrijver
© Bozar

Zondagnamiddag organiseert ze in samenwerking met Bozar in Brussel een grote sit-in rond een replica van de gevangeniscel van Dawit Isaak, een Zweeds-Eritrese schrijver die al 14 jaar wordt vastgehouden in Eritrea. De Vlaamse auteurs en PEN-leden Saskia De Coster, Fikry El Azzouzi, Maarten Inghels, Jeroen Theunissen en Annelies Verbeke zullen om beurten in de cel gaan om er een tekst voor te lezen van een gevangen of vervolgde auteur. Ook enkele naar België gevluchte schrijvers zullen deelnemen aan deze actie.


Persvrijheid dode letter

’s Avonds wordt op de persvrijheid ingezoemd die niet overal even vanzelfsprekend is. Om 19.30u gaat in de Antwerpse Cinema Zuid de documentairefilm ‘We are journalists’ (2014) van de Iraanse journalist-filmmaker Ahmad Jalali Farahani in première. Deze film schetst een ontluisterend portret van het Iraanse regime waar persvrijheid dode letter blijft. De avond wordt afgesloten met een interview met de regisseur.

(Bron: Persbericht PEN Vlaanderen en Bozar) FH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content