Yves Petry ma 8 november

Op maandag 8 november word je misschien op weg gezet om columns te schrijven.

Yves Petry (Uur van de Literatuur)

Maandag 8 november – 15u – Knack-stand 426

Yves Petry (°1967) is misschien wel de beste stilist in de Vlaamse literatuur vandaag. En als er één schrijver is die het adagium more brains van good old August Vermeylen waar maakt, is het Petry wel die wiskunde én filosofie studeerde. Aanvankelijk wou hij het misschien te slim en te gesofisticeerd spelen. Het jaar van de man (1999) en Gods eigen muziek (2001) braken geen potten bij het publiek en van postieve kritieken alleen kan een schrijver niet (over)leven. De laatste woorden van Leo Wekeman (2003) en De achterblijver (2006) gingen de lichtere, meer satirische toer op. Met De maagd Marino (2010) heeft Petry het perfecte evenwicht gevonden tussen zijn eerste en zijn latere werk. Hij nam de bizarre moord in het Duitse homoseksuele milieu waarbij een chatvriend met toestemming werd ontmand – en vermoord – tot uitgangspunt van een verkenning van de eigenzinnige en perverse manier waarop vandaag het begrip individualiteit wordt ingevuld en beleefd. Op die manier groeit zijn werk uit tot een originele hedendaagse vorm van cultuurkritiek bij het heersende politiek-correcte denken.

Workshop Columns schrijven

Maandag 8 november – 15u – Gele zaal

Het lijkt misschien niet moeilijk: een column schrijven van een paar honderd woorden. Maar de echt goede en interessante columnisten – van Rudy Vandendaele,Tom Naegels en Rik Torfs tot Koen Meulenaere en Rik Van Cauwelaert – zijn op één hand te tellen. Daarom geeft Creatief Schrijven dat schrijfcursussen organiseert voor toekomstige romanschrijvers en poëten ook tips hoe je best een aardig kolommetje kunt vullen zonder door de mand te vallen. Goed begonnen is alleszins half gewonnen. Wie in het gewone leven mensen voor zich wil innemen, kan maar best een eerste goede indruk maken. Dat geldt ook voor de columnist in spe die niet alleen een pittige teaser boven zijn stukje moet weten te verzinnen maar vooral een eerste catchy formulering die het hem doet. Een prikkelend citaat kan wonderen verrichten als intro maar ook een korte, aparte slogan – zie reclame – of een stekelige vraag zal de aandacht van de lezer trekken. Al even belangrijk als de eerste is ook de laatste, finale zin. Vooral oppassen dat je de lezer geen verhaal met een moraal of opgestoken vingertje wil verkopen. Een uitsmijter serveer je best even crunchy als je binnenkomer aan het begin van de column. En de rest? Dat gaat vanzelf als je eerst een stukje fondantchochalade hebt gegeten en een kop sterke koffie gedronken.

Leven! met Christiane Beerlandt

Maandag 8 november – 14u – Oranje Zaal

Christiane Beerlandt (°1955) maakte furore met zelfhulpboeken die ze publiceert in een eigen uitgeverij die naar haar naam luistert. Niet evident voor een kunsthistorica die zich heeft teruggetrokken in Nazareth, aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Zelf zegt ze te beschikken over bijzondere gaven die haar toelaten om de vele beschavingsziekten van deze tijd te doorzien. Hoe dan ook, De sleutel tot zelfbevrijding. Psychologische oorsprong van 1100 ziekten (2008), werd een succes. Beerlandt tracht hier alle mogelijke ziektesymptomen terug te brengen tot mentale oorzaken. Deze psychosomatische inventaris van de zieke mens legt op een eenvoudige manier uit hoe innerlijke kracht en energie een mentaal immuunsysteem kunnen opbouwen tegen ziekte en ongemak. ‘Iedereen dient zélf zijn leven in eigen handen te nemen. Beslis zelf, met een open geest en tegelijk een gezond-kritisch oordeel, welke informatie voor jou nuttig is. Neem dan je leven in eigen handen. Eigen meesterschap, individuele zelf-wording in liefde, zonder daarom in een egoïstische cocoon te kruipen’, aldus Beerlandt.


Frank Hellemans

Voor het volledige dagprogramma: zieboek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content