YM Dangre en Fikry El Azzouzi za 6 november

Zaterdag is het jongerendag op de BB: van debutanten en stripworkshops tot iPad-verhalen.

YM Dangre en Fikry El Azzouzi: debutanten aan het woord

Zaterdag 6 november – 15u – Knack-stand 426 (Uur van de Literatuur)

Hoe staat het met de Vlaamse debutant? Y.M. Dangre is een jonge letterenstudent die in Vulkaanvrucht toont dat stijl voor hem geen geheimen meer kent. Fikry El Azzouzi is een zeldzaam literair allochtoon talent die met zijn schelmenroman Het schapenfeest een hilarische inkijk geeft in de botsing der culturen van zoon versus vader. Interview door Maarten Dessing.

Ianka Fleerackers demonstreert eerste Vlaamse iPad-jeugdverhaal

Zaterdag 6 november – 12.30u – Knack-stand 426

‘De uitvinding van Wolfie’ is het eerste Vlaamse ePrentenboek, speciaal ontwikkeld voor iPad. Iedereen kan het zaterdag zelf uitproberen op de Knack-stand op de Boekenbeurs.

Haar vijfjarig zoontje heeft Wolf en dus maakte actrice-auteur Ianka Fleerackers een verhaal op maat van zoonlief. ‘De uitvinding van Wolfie’ is echter niet zomaar een kinderverhaal. Fleerackers ontwikkelde samen met illustrator Pim Braecekvelt immers een interactieve, multimediale vertelling voor op de iPad die als applicatie kan worden gekocht en gedownload. Fleerackers die momenteel op Kanaal Z elke week een boekenprogramma presenteert, is met ‘De uitvinding van Wolfie’ niet aan haar proefstuk toe. Ze schreef al een kinderverhaal maar deze keer ging ze in zee met IT-er Sofie De Clerq van MobileVision. Ze vond immers dat er dringend ook voor de iPad wel eens een jeugdverhaal mocht worden gemaakt: “Er is wel een aanbod op iPad, maar ofwel is dat puur educatief, ofwel te weinig uitgebouwd. Op zo’n medium moet je veel meer doen met animatie, geluid en interactiviteit”. In samenwerking met MobileJuice ontwikkelden De Clerq en Fleerackers zo de eerste applicatie van een interactief prentenboek voor kinderen op een iPad.

Stripworkshop met Philip Paquet

Zaterdag 6 november – 12.30u – Gele Zaal

Philip Paquet is een van de kunstenaars die in 2009 in Antwerpen een stripmuur tekenden. Zijn muur is te zien in de buurt van Café Hopper op het Antwerpse Zuid en staat in het teken van de jazz waar het nabijgelegen café voor bekend staat. Paquet heeft een boontje voor muziek zolang hij al tekent. Dat bleek reeds uit Louis Amstrong, zijn eerste stripalbum – sommigen noemen het meer modieus een graphic novel – waar de muziek én het leven van jazzlegende Louis Amstrong de rode draad vormden. Paquet:’ Je zult me niet vaak zien tekenen zonder muziek. En die muziek past dan meestal bij het moment en zorgt voor de juiste sfeer. Ik speel zelf basgitaar, maar ik oefen te weinig. Te veel bezig met tekenen waarschijnlijk.’ Andere bekende werken van Paquet zijn Snapshots, Yume en Over naar jou.Dit laatste werk is ook een toneelstuk – samen geschreven met Adriaan van Aken – én is voorzien van een soundtrack. Over multimediale strips gesproken.

Helen Vreeswijk en Jan Simoen: jong en heftig!

Zaterdag 6 november – 16u – Oranje Zaal

Jeugdauteur Helen Vreeswijk (°1961) schrijft over wat ze het beste kent: haar werk bij de Nederlandse criminele rec herce. Ze is gespecialiseerd in het nemen van vingerafdrukken en heeft zo uit eerste hand ervaringen met de meest uiteenlopende misdaadonderzoeken. Omdat ze vond dat er geen spannende jeugdthrillers bestonden mét maatschappelijk relevante inhouden, begon ze zelf geëngageerde praktijkverhalen te vertellen over gedwongen prostitutie, stalking, loverboys en andere heikele onderwerpen die leven bij tieners. Recentelijk schreef ze samen met de Vlaamse jeugdschrijver Dirk Bracke – ook bekend om zijn actualiserende, maatschappijbetrokken jeugdboeken – Over the edge waarin jongeren en internetporno aan bod komen.

Sommige jeugdschrijvers hebben direct voeling met hun doelgroep waardoor hun boeken des te meer impact hebben. Neem nu Jan Simoen (°1953), leraar Frans in het hoger secundair te Leuven. Sinds zijn debuut als jeugdschrijver concentreert hij zich op de strubbelingen in de puber- en tienerziel. En met succes. Of het nu om de Met mij gaat alles goed-trilogie gaat waarin twee tieners uit dezelfde familie centraal stonden, of om het recentere Sigi-feuilleton waarin de strapatsen van een balorige puber de hoofdmoot vormen. Nu schreef Simoen Ik ben Alice, een totaal nieuw verhaalproject voor oudere tieners. Op basis van hetgeen bijzondere jongeren de schrijver vertellen, schreef Simoen een waar gebeurd verhaal . Noem het reality-literatuur. Ik ben Alice is het eerste deel in een nieuwe literaire reality-reeks. Wedden dat Simoen ook met deze getuigenisliteratuur bij het jonge publiek zal scoren? Sommige leraars – het is toegegeven een minderheid – hebben nu eenmaal voeling met de jeugd. Niet vanzelfsprekend maar wie de empathie bezit, heeft goud in de vingers en alvast een sterk verhaal, keer op keer, zoals Simoen bewijst.

Frank Hellemans


Voor het volledige dagprogramma, zie boek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content