WPG met afstand grootste uitgever van Nederlandstalige fictie

Dat WPG-titels de longlist van de Libris Literatuurprijs domineren hoeft niet te verbazen. Sinds de opdeling van PCM is het concern volstrekt dominant als uitgever van oorspronkelijk Nederlandstalige fictie.

Dat WPG-titels de longlist van de Libris Literatuurprijs domineren hoeft niet te verbazen. Sinds de opdeling van PCM is het concern volstrekt dominant als uitgever van oorspronkelijk Nederlandstalige fictie.

WPG scoorde gisteren bij de prestigieuze Libris Literatuurprijs: 11 van de 18 titels op de longlist zijn verschenen bij een van de uitgeverijen van dit concern. De Arbeiderspers droeg vier titels bij aan dit resultaat. Ook van De Bezige Bij, Querido en het vorige week overgenomen Meulenhoff/Manteau werden uitgaven genomineerd.

Eerder deze maand bleek uit onderzoek van ‘Rekto:verso’ dat WPG-titels ook het meest worden besproken in de Vlaamse kwaliteitsmedia. In de ranglijst van uitgeverijen wiens uitgaven het meest worden gerecenseerd zijn de eerste vier plaatsen voor uitgeefhuizen van WPG.

Bevoordelen jury’s en media het concern soms? Natuurlijk niet. Een eenvoudige analyse van alle inzendingen voor de Libris Literatuurprijs laat zien dat geen concern zo veel Nederlandstalige literatuur uitgeeft als WPG. De verschillende uitgeverijen en imprints van WPG hebben gezamenlijk ook met afstand de meeste boeken ingezonden.

Niet minder dan 72 van de 206 boeken die reglementair in aanmerking kwamen zijn WPG-titels. Dat is meer dan een derde van het totaal (34,95 procent). Daarna volgt op grote afstand het NDC|VBK-concern: onder meer Atlas, Contact, Houtekiet stuurden 40 titels in (19,42 procent).

Zelfstandige uitgeverijen stuurden gezamelijk 85 titels in (41,26 procent). Nieuw Amsterdam zond 15 titels in, gevolgd door De Geus (12 titels), Prometheus (11 titels), Cossee, In de Knipscheer en Compaan (allen 5 titels). Lannoo dong via haar nieuwe acquisitie MeulenhoffBoekerij met 8 titels mee.

In feite is de dominantie van WPG nog veel groter. Boeken van Compaan (5 titels), Marmer, SuperLoeLoe (beide 2 titels), Free Musketeers, Conserve en Verschijnsel (allen 1 titel) worden zelden besproken, liggen nauwelijks in de boekhandel, worden door maar weinig mensen gelezen en winnen nooit literaire prijzen.

Als het op grond van objectieve criteria mogelijk is om onderscheid te maken tussen een A-uitgeverij en een B-uitgeverij op het gebied van literaire fictie, dan krijgen de meeste WPG-huizen het A-label en bovengenoemde uitgeverijen – vooralsnog – het B-label. Daarvoor is echter meer onderzoek nodig.

Een detail nog: 12 van de 206 ingezonden titels zijn verschenen bij Vlaamse uitgeverijen. Na Meulenhoff/Manteau met zes titels volgen Vrijdag (3 titels), Linkeroever Uitgevers (2 titels) en Davidsfonds (1 titel).

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content