Woutertje Pieterse Prijs voor Kristien Dieltiens

08/03/13 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:34

Met haar vijftigste jeugdroman 'Kelderkind' won Dieltiens gisteren de prestigieuze Nederlandse jeugdliteratuurprijs, goed voor 15.000 euro.

'Kelderkind' van de Antwerpse Kristien Dieltiens werd onderscheiden met de Woutertje Pieterse Prijs voor beste Nederlandstalige jeugdboek van 2012. Ondertussen werd het naar aanleiding van de jeugdboekenweek ook genomineerd voor de Boekenleeuw die pas in april wordt bekend gemaakt.

'Kelderkind' doet het verhaal van Kaspar Hauser. Dit verhaal over een zestienjarige verwilderde jongen die in 1828 op Pinkstermaandag in het Duitse Nürnberg op een marktplein opdook, werd wereldberoemd door de gelijknamige verfilming van Werner Herzog.

Dieltiens gebruikte het verhaal om een boek te schrijven dat alle grenzen overschrijdt van het romangenre, aldus het juryrapport. 'Kelderkind' is niet alleen een historische roman maar ook een pscyhologische thriller en een coming of age roman.

De Woutertje Pieterse Prijs bestaat al sinds 1998 en kreeg eerder drie Vlaamse winnaars: Anne Provoost, Bart Moeyaert en het duo Peter Verhelst/Carll Cneut. Hun 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' werd ook uitgegeven door de uitgeverij Eenhoorn, waar 'Kelderkind' bij verscheen. Dieltiens viert dus haar gouden jubileum (50ste boek) met een passende prijs, zeg maar.

Frank Hellemans

Onze partners