Wordt onbemande boekhandel binnenkort een feit?

31/03/15 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:10

Amazon diende een patentaanvraag in voor een onbemande fysieke winkel waar het zijn producten zou kunnen aanbieden en de geregistreerde klant ze vervolgens kan komen ophalen.

Wordt onbemande boekhandel binnenkort een feit?

© reuters

Twinkle bracht het bericht online dat Amazon een patentaanvraag heeft ingediend voor een onbemande fysieke winkel waar de klant, na gezichtsherkenning, toegang tot zou krijgen. Op die manier hoeft Amazon niet langer pakjes naar de klant te versturen maar komt de klant zelf binnen het uur na de bestelling in de lokale Amazonwinkel zijn boekenpakket bijvoorbeeld ophalen.

Gezichtsherkenning

De klant moet dan uiteraard wel op voorhand een account hebben en - daar komen de privacy-addertjes van onder het gras - een ingescande foto van zijn gezicht aan het bedrijf hebben bezorgd. Wie de onbemande Amazon-winkel wil betreden, wordt immers op basis van gezichtsherkenning al dan niet toegelaten. De betaling van het afgehaalde product in kwestie gebeurt dan op basis van de koppeling van de gezichtsherkenning aan de account van de herkende klant voor dat specifieke product.

Ook al is een mogelijke onbemande boekhandel dus misschien nog niet direct voor morgen, het feit dat Amazon het patent nu aanvraagt, is veelzeggend.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners