Willy Roggeman en Roger van Ransbeek winnen Prijs Letterkunde Vlaamse Provincies

19/05/10 om 10:24 - Bijgewerkt om 10:24

Dichter Roggeman en toneel-, scenarioschrijver Van Ransbeek krijgen de Interprovinciale Prijs Letterkunde 2009 voor recent werk.

Op voorstel van de interprovinciale jury hebben de deputaties van de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies 2009 voor een toneelstuk, tv- of radiospel toegekend aan Roger van Ransbeek voor zijn werk 'Is daar iemand?' en die voor een verzenbundel aan Willy Roggeman voor zijn bundel 'Cadenas'. Beide auteurs ontvangen een bedrag van 5.000 euro.

De prijs voor een toneelstuk, tv- of radiospel gaat dus naar 'Is daar iemand?' van Roger van Ransbeek. Het stuk werd geschreven in 2008 voor het Raamtheater, waar het opgevoerd werd door Dirk Lavrysen als soloacteur. De jury motiveert deze beslissing als volgt: "Dit boeiende en vaak ontroerende verhaal grijpt de toeschouwer aan en stimuleert hem tot nadenken over 'het leven'. Wat gebeurt er als 'de anderen' niet naar je willen luisteren en ze je eerder willen veroordelen dan begrijpen? "

Van Ransbeek is vooral bekend als scenarioschrijver voor de VRT maar maakte ook heel wat toneelstukken, ook en vooral voor het amateurtoneel.

De poëzieprijs ging naar Willy Rogeman voor 'Cadenas', een 'doorgecomponeerd' gedicht, aldus de jury. Roggeman werkt al jarenlang onverdroten aan zijn opus dat met 'Cadenas' (2008) een slotakkoord heeft gekregen. Na 'Opus finitum' (1953-1976) en 'Usque ad finem' (1977-2002) is 'Cadenas' het tachtigste opusdeel, dat de reeks 'Post opera supplementa' (2003-2008) afrondt.

De laureaat van de prijs 2009 voor een toneelstuk, tv- of radiospel, Roger van Ransbeek, zal door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant worden gehuldigd. De laureaat van de prijs 2009 voor een verzenbundel, Willy Roggeman, door de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen.

(bron: persbericht)

Frank Hellemans
Onze partners