Wilders komt met boek over islam

31/12/10 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:17

In dit zestiende boekenjournaal: een ongewoon verzoek en een alternatief eindejaarslijstje.

Ernest Van der Kwast schrapt zich van shortlist BNG Literatuurprijs

Dinsdag deed de Nederlandse schrijver Ernest Van der Kwast een ongewoon verzoek aan de jury van de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Hij vroeg de prijs niet aan hem toe te kennen. Van der Kwast vond zelf dat hij vanwege zijn verkoopsucces niet aan alle criteria van de prijs voldeed. De Nieuwe Literatuurprijs is immers ingesteld voor jonge auteurs "die nog niet zijn doorgebroken." Van der Kwast werd genomineerd met 'Mama Tandoori'. Organisator Cultuurfonds BNG heeft ondertussen laten weten dat Van der Kwast niet langer op de nominatielijst staat. De overige genomineerden op de shortlist zijn Joost Vandecasteele met 'Opnieuw en opnieuw en opnieuw', Alex Boogers' 'De tijger en de kolibrie', Elke Geurts met 'Lastmens', en Gustaaf Peek met 'Ik was Amerika'. De BNG Literatuurprijs ter waarde van 15.000 euro wordt uitgereikt op 10 februari 2011 in Amsterdam.

Wilders en de islamDe Nederlandse politicus en PVV-leider Geert Wilders wil in de eerste helft van komend jaar een boek over zijn kijk op de islam uitbrengen. Dat heeft hij gezegd in een interview met De Telegraaf. "Het boek is vooral voor de Amerikaanse markt en gaat erom hoe wij de islamisering wereldwijd beter kunnen bestrijden. We kunnen in Nederland een hoop doen, maar we willen ook internationaal een signaal geven aan de Arabische wereld dat er stevig wordt teruggevochten door een partij die hier veel te vertellen heeft", aldus Wilders in de krant. In 2005 publiceerde de PVV-leider ook een boek. Het betrof een korte autobiografie, getiteld 'Kies voor vrijheid'. (Belga)

Alternatief eindejaarslijstje

De Amerikaanse internetkrant The Huffington Post biedt een eigenzinnig alternatief voor de vaak voorspelbare eindejaarslijstjes. De blogger Andrew Shaffer ging voor The Huffington Post op zoek naar de meest waanzinnige boeken bij de Amerikaanse Twitteraars. Hij vroeg hen tijdens de eindejaarsperiode naar "boekendeals die hen in 2010 de gordijnen injaagden". Een top-13 van de meest aanstootgevende boekendeals en boekpublicaties werd samengesteld.

Evelien Van Oost

Onze partners