Wereldboekendag neemt de temperatuur van het Vlaamse boek

Vandaag wordt wereldwijd de Dag van het Boek gevierd. In Vlaanderen gaat de Staat van het Boek op zoek naar de relevantie van de sector.

23 april is de sterfdag van Shakespeare én van de Spaanse auteur Miguel ‘Don Quichote’ Cervantes. Sinds enkele jaren wordt ook in Vlaanderen deze dag gevierd.

Ooit gebeurde dat met een flamboyant Boekenbal, met dank aan Luc ‘Zuiderzinnen’ Huybrechts en Ann Lauwers. Deze namiddag gaat een eerder academisch symposium door op zoek naar de Staat van het Boek.

De Staat van het Boek is een rondetafelconferentie die de voornaamste spelers van het Vlaamse boekenwezen in het Antwerpse Radisson Hotel op dinsdag 23 april vanaf 13u samenbrengt. Het is vooral uitkijken naar de beleidsverklaring van de nieuwe boekenchef André Vandorpe (zie foto) die als Boek.be-opvolger van Geert Joris – sinds januari 2013 secretaris van de Taalunie – nu voor het eerst naar buiten treedt. Allicht zal hij daarbij de continuïteit van het beleid van zijn voorganger onderschrijven, met de concrete belofte om de kleinere onafhankelijke kwaliteitsboekhandel te ondersteunen.

Daarnaast zijn er ook enkele sessies voorzien waarop de nieuwste aspecten van het boekenvak aan bod komen. Benieuwd wat Bob Van Laerhoven voor het zeggen heeft over geldelijke on line-ondersteuning naar aanleiding van de geslaagde crowdfunding-financiering van de Franse vertaling van zijn thriller ‘De wraak van Baudelaire’.

Ook Philippe De Coene, voorzitter van de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement, maakt een stand van zaken op. En Rudy Van Schoonbeek, directeur van uitgeverij Vrijdag én voorzitter van de Vlaamse Uitgevers Vereniging, doet zijn zegje over de uitdagingen voor de boekensector in deze digitale tijden en krimpende marktomstandigheden.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content