Wéér procedure tegen verschijnen Reve-biografie

05/07/12 om 10:43 - Bijgewerkt om 10:43

Joop Schafthuizen weert zich als een duivel in een wijvatervat en gebruikt zijn laatste juridische verweermiddel om het derde deel van de Reve-biografie in de kast te houden.

Joop Schafthuizen, laatste partner van Gerard Reve (1923-2006), gelastte zijn advocaat om een zogenaamde bodemprocedure in te leiden om de publicatie van het derde deel van de Reve-biografie door Nop Maas alsnog tegen te houden.

Schafthuizen weet van geen ophouden. Er is hem blijkbaar alles aan gelegen om Maas' verhaal over de late jaren uit Reves leven niet in de openbaarheid te zien geraken. Schafthuizen, alias Matroos Vos in Reves oeuvre, was toen de levensgezel van Reve en zou naar eigen zeggen onheus - want al te liederlijk - worden geportretteerd door Maas.

'Kroniek van een schuldig leven', zoals dit derde deel zou heten en waarin de periode in Reves leven tussen 1975 en 2006 wordt beschreven, doet zijn omineuze titel dus alle eer aan. De bodemprocedure die Schafthuizen nu opstart, is te vergelijken met een cassatieverzoek in hoger beroep in België. Met deze uitspraak binnenkort stopt alleszins de carrousel rond het al dan niet publiceren van het slotdeel uit Reves bio.

Nooit heeft een Nederlandstalige biograaf meer aandacht gekregen voor een levensverhaal dat nog moet worden gepubliceerd. Iedereen, behalve Schafthuizen dus, kijkt nu al reikhalzend uit naar de smeuïge details ervan.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners