'We hebben nóg 30 spannende jaren voor de boeg' (Luc Coorevits)

14/02/14 om 12:14 - Bijgewerkt om 12:14

Dertig jaar literaire evenementen organiseren kruipt niet in de kleren, aldus Luc Coorevits in gesprek met Knack.be, maar als het van 'zijn' Behoud de Begeerte afhangt, mag het gerust nog ietsje meer en anders worden.

'We hebben nóg 30 spannende jaren voor de boeg' (Luc Coorevits)

© Behoud de Begeerte

Vrijdagavond viert Behoud de Begeerte op Valentijn zijn 30e verjaardag in de Gentse Vooruit. Speciaal voor de gelegenheid staan schrijvers-performers Jules Deelder en Tom Lanoye nog eens samen op het podium, zoals in de begindagen. Begeerte-bezieler Luc Coorevits heeft het echter te druk voor nostalgie.

"Een momentopname," noemt Coorevits het 30-jarige jubileum. De verjaardag mag dan met de nodige luister gevierd worden, Coorevits blijft er enigszins laconiek onder. "Ik hou voor ogen dat een verjaardag op zich geen verdienste is. Reve indachtig: als je maar lang genoeg blijft leven, word je vanzelf oud. Dergelijke dingen overkomen je. Onze verdienste is dat we er al die tijd in geslaagd zijn mooi literaire voorstellingen te brengen, van een soort die intussen gemeengoed geworden is, maar die wel degelijk bij ons ontstonden. Dat vergeet men vandaag weleens."

Hoogtepunten

Een hoogtepunt kiezen uit die 30 jaren, is moeilijk. "Er zijn zo veel mooie momenten geweest," zegt Coorevits. "Ik denk bijvoorbeeld aan Saint -Amour in 2000 en 2001. In 2000 waren we op pad met Grunberg, Houellebecq, Brusselmans en John Bailey. Een mooie tournee. De leukste tournee was die van 2001, met Tom Barman, het orkest Blindman, Jeffrey Eugenides en Tama Janowitz, en Jef Lambrecht als presentator." Maar daar houdt het niet op: ook aan de Nolens-viering in 2012 en de Saint-Amour van 1993 met Hugo Claus en Harry Mulisch houdt Coorevits warme herinneringen over. En dan hebben we het nog niet gehad over de eerste grote manifestatie van Behoud de Begeerte in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten in 1988, over Geletterde Mensen of de heroïsche uitstappen naar Madrid aan het einde van de jaren '90.

Had Coorevits in 1984 kunnen voorzien dat het parcours 30 jaar later er zo uit zou zien? "Eigenlijk niet. Van bij het begin wilde ik wel professionalisme aan de dag leggen bij het organiseren van literaire voorstelling. Maar op dat ogenblik wist ik niet dat we ooit heelder tournees zouden organiseren, of dat we in het theatrale zo ver zouden gaan. Dat is allemaal geleidelijk gegroeid. In het begin was het nog een erg Leuvense aangelegenheid, later kwam daar Gent bij, Antwerpen... We betraden in 1984 een zo goed als lege markt, en konden à volonté uitvinden en experimenteren."

Podiumliteratuur

De keuze om, na 30 jaar, Jules Deelder en Tom Lanoye op het podium te herenigen, was zeer bewust. "We willen laten zien welke evolutie er geweest is, hoe een moderne literaire avond eruit ziet. Wie kun je dan beter vragen dan twee pioniers van de podiumliteratuur? Jules Deelder besefte als een van de eersten in ons taalgebied dat een dichter meer moet doen dan zomaar voordragen, maar iets kan toevoegen aan de lectuur. Lanoye is dan weer groot auteur én acteur - een geluk uit de hemel als je voorstelling maakt als de onze. In '84 traden ze elk apart op, vandaag staan ze samen op het podium, in een voorstelling die wel wat heeft van Geletterde Mensen (waarin twee gasten samen een programma dragen, zoals afgelopen najaar nog Josse De Pauw en gitariste Corry van Binsbergen, nvdr). Destijds was zoiets spectaculair."

Vinden we Coorevits vrijdagavond op de eerste rij, als glunderende jubilaris, of toch als regisseur achter de coulissen? "Achter de coulissen," klinkt het. "Al was het maar om beide heren na afloop van de voorstelling een fles champagne te kunnen overhandigen op het podium."

Nieuw land

Aan nostalgie laat Coorevits zich voorts niets gelegen liggen. "De komende 30 jaren worden minstens even boeiend. Toen we begonnen, was het veld leeg. Nu liggen bij wijze van spreken alle akkers vol. Wij moeten nieuw land veroveren, niet op onze lauweren blijven rusten. We hebben nog 30 spannende jaren voor de boeg."

Minitournee Deelder & Lanoye, aansluitend Bal van de Begeerte 14 februari 2014, 20.00 - Vooruit, Gent - 09 267 28 28

15 februari 2014, 20.00 - Bourla, Antwerpen - 03 224 88 44

16 februari 2014, 20.00 - 30CC/Schouwburg, Leuven - 016 300 900

Michiel Leen

Onze partners