Wat als nucleaire terroristen de VS zouden aanvallen?

'De laatste dagen van Amerika' van Brendan DuBois is één van Knacks vijf zomerthrillers. © Lezersvoordeel

Brendan DuBois bijt met ‘De laatste dagen van Amerika’ de spits af van Knacks supervoordelige 11de thrilleractie die vanaf vandaag van start gaat bij Standaard Boekhandel.

Met de elfde thrilleractie van Knack kunt u vijf spannende boeken kopen rond het thema ‘Wat als…’. Werk van auteurs als Philip Roth, C.J. Sansom, Robert Harris, Michael Chabon en Brendan DuBois. Voor 5,95 euro per boek koopt u met de voordeelbon bij Standaard Boekhandel de vijf boeken. Per los deel betaalt u 7,95 euro.

Met de 11de thrilleractie biedt Knack deze zomer vijf spannende boeken aan die alle over een alternatieve geschiedenis gaan. Telkens vraagt de schrijver wat er zou gebeurd zijn ‘Als…’. Wat als Hitler de oorlog had gewonnen? Of: wat als terroristen Amerika opnieuw zouden aanvallen met nucleaire wapens deze keer? De vijf voor de actie gekozen boeken spelen alle in het nabije verleden. Maar het ‘what if’-verhaal is helemaal niet nieuw. Alvast even iets over het lange verleden van het genre.

Wat als?

De ‘wat als’-literatuur gaat ver terug in de geschiedenis. Zo stelde de Romeinse geschiedschrijver Titus Livius zich al de vraag wat er met Rome zou gebeurd zijn mocht Alexander de Grote westwaarts zijn getrokken in plaats van oostwaarts. Meer dan veertien eeuwen later schrijft de Valenciaan Joanot Martorell ‘De volmaakte ridder Tirant lo Blanc’. In wat een van de eerste moderne romans wordt genoemd, veroveren de Turken Constantinopel niet. Ook Churchill deed mee aan speculatieve literatuur. Hij wou weten welke gevolgen het zou hebben gehad voor Amerika en de wereld mocht het Noorden de veldslag van Gettysburg hebben verloren.

Maar nu naar een van de vijf spannende boeken van de thrilleractie. Brendan DuBois‘ (°1959) brengt ons in ‘De laatste dagen van Amerika’ naar een land dat compleet verstoord is. Er is weer een terroristische aanval gepleegd. Dit keer met nucleaire wapens die verborgen zaten in koffers. Niets werkt nog in de Verenigde Staten. Er is een tekort aan alles en een massa mensen vlucht weg uit de grote steden om in het binnenland redding te zoeken. Maar dat ligt niet voor de hand want overal zijn er zwaarbewapende milities die gebruik maken van de chaos om zelf de macht van het radeloze bestuur over te nemen. Je kunt spreken van een heuse burgeroorlog.

Buitenlandse troepen in Amerika

Wat nog nooit is gebeurd: buitenlandse troepen zijn ingezet om weer orde op zaken te stellen. Amerikanen waren het andersom gewoon. Er komt ook een ploeg van de Verenigde Naties die moet onderzoeken of militieleiders zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Bij die ploeg hoort Samuel Simpson, een jonge Canadese journalist die in een team zit dat een deel van onder meer New York moet onderzoeken. Ze krijgen een week de tijd. Een onmogelijke taak lijkt het.

Bovendien vermoedt Simpson dat in zijn team een verrader zit. Van een idealist evolueert hij naar een ontgoocheld cynicus. Dubois schetst een angstaanjagend beeld van een superstaat in complete chaos. Hij voltooide ‘De laatste dagen van Amerika’ in 2000, kort na het verschijnen van zijn gelauwerde ‘Vuur uit de hemel’ (‘Resurrection Day’). De burgeroorlog in het vroegere Joegoslavië had hem geïnspireerd. Vreemd genoeg moest zijn uitgever er niet van weten en DuBois stopte het boek een paar jaar in een lade. Na 9/11 paste hij het wat aan, een nieuwe agent vond het schitterend en ‘De laatste dagen van Amerika’ werd ook buiten Amerika een succes.

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content