Wat als Hitler de oorlog had gewonnen?

05/06/15 om 10:29 - Bijgewerkt om 12:02

'Vaderland' is het debuut van Robert Harris die excelleert in historische thrillers en die ook in het supervoordelige pakket van Knacks vijf zomerthrillers zit.

Wat als Hitler de oorlog had gewonnen?

Wat als Adolf Hitler 75 was geworden en in 1964 over Europa heerste, vraagt Harris zich in Knacks zomerthriller 'Vaderland' af. © Wikimedia

Met de elfde thrilleractie van Knack kunt u vijf spannende boeken kopen rond het thema 'Wat als...'. Werk van auteurs als Philip Roth, C.J. Sansom, Robert Harris, Michael Chabon en Brendan DuBois. Voor 5,95 euro per boek koopt u met de voordeelbon bij Standaard Boekhandel de vijf boeken. Per los deel betaalt u 7,95 euro. Download hier de voordeelbon voor 'Vaderland'.

Robert Harris (°1957) is een goed merk voor de betere historische misdaadroman. Onlangs nog verraste de Brit met 'De officier'. Een fascinerend verhaal rond de Dreyfus-affaire die rond 1900 Frankrijk helemaal verdeelde. Harris maakte eventjes ophef met 'The Ghost' toen hij een Brits politicus creëerde die nogal veel op Blair geleek en schatplichtig was aan de CIA. Harris, een gewezen journalist van o.a. de BBC, toonde ook veel belangstelling voor het antieke Rome. 'Pompeii' was een sublieme thriller over de uitbarsting van de Vesuvius in 79.

Hitler wordt 75

Wat als Hitler de oorlog had gewonnen?

© Lezersvoordeel

'Vaderland'(1992) werd Harris' debuut. Een boek waarvan miljoenen exemplaren zijn verkocht en dat vertaald werd in meer dan 20 talen. Het maakte Harris mogelijk voltijds schrijver te worden. De verfilming met Rutger Hauer werd vrij matig onthaald. Rond het boek is wat heisa gemaakt, in de eerste plaats omdat het onderwerp gewaagd werd geacht. Maar ook omdat de vertaling in een tiental landen tegelijk verscheen en door Duitse uitgevers werd geweigerd. Maar er was vlug een oplossing gevonden. Via Zwitserland kwam 'Vaderland' toch naar de Duitse lezer.

De historische 'wat als'-thriller speelt in 1964. Hitler gaat zijn 75ste verjaardag vieren. Hij heeft heel Europa veroverd, van de Oeral tot Saarland. Je kunt spreken van een Verenigd Europa, maar dan onder het bewind van de dictator. De president van de Verenigde Staten heet Joseph Kennedy en hij staat op het punt naar Berlijn te komen voor een staatsiebezoek.

Haard van verzet

Maar intussen is er hier en daar nog wel een haard van verzet, vooral dan in het Aziatisch gedeelte van Rusland. Voor de rest is er vrede in Europa. In die rust ontdekt een gewetensvolle Sturmbahnführer tijdens een routineonderzoek dat er zes miljoen joden zijn vermoord. Tot in 1964, het jaar waarin 'Vaderland' speelt dus, was niemand daarvan op de hoogte. Als dat uitkomt, dan mogen Hitler en de Duitse hegemonie in Europa het wel vergeten.

Een mooi gegeven voor een ideologische thriller en origineel uitgewerkt door Harris. Overtuigend is de sfeer van Berlijn als grote praalstad. En ook als de Sturmbahnführer ontdekt wat we als lezer al lang wisten, weet Robert Harris er de spanning in te houden.

Fred Braeckman

Onze partners