Redactie Knack

Wanneer houdt Wouter Beke het voor bekeken?

Maartse ‘Glimpen’ van Paul Claes, meester van het literaire clair-obscur.

1 maart: Wanneer houdt Wouter het voor bezien?

2 maart: ‘The spoken Dutch of Flanders has many dialects, incomprehensible even to those from the next town or village’ (The Dedalus Book of Flemish Fantasy, ed. Eric Dickens).

3 maart: De Weense prof heeft sinds twintig jaar geen letter literatuur meer gelezen omdat hij het te druk had met literatuur doceren.

4 maart: En hoe zou het nog zijn met de culturele revolutie?

5 maart: De VRT heeft het over de ‘supporters’ van Khadafi, maar een Engelse ‘supporter’ is geen supporter, maar een aanhanger.

6 maart: Een krokusvakantie is als een tocht naar het front: wie gezond en fris van leden vertrekt, keert met gebroken botten terug.

7 maart: Feest van de heilige Felicitas. Ik snap opeens waarom de hoofdfiguur van Flauberts verhaal ‘Un coeur simple’ Félicité heet. De oplossing komt in mijn honderdste boek: C.

8 maart: De Franse académicien Jean d’Ormesson schrijft zijn boeken met potlood: ‘Un livre, c’est quatre crayons.’

9 maart: Anselm Kiefer: modderige mythologie uit de darmen van moeder Germania.

10 maart: ‘Wat is clair-obscur?’ vraagt mij het meisje dat in de catalogus van Venetian and Flemish masters (Bozar) bladert. ‘De kunst van de glimp,’ denk ik.

11 maart: Het Leuvense Boekenfestijn heeft ook een stand ‘Littérature francophone’, bestaande uit stapels verramsjte Bob et Bobettes van Willy Van der Steen.

12 maart: Zomerhuis met zwembad van Herman Koch is een boek voor beginnende lezertjes: ‘Ik ben huisarts. Van ’s ochtends halfnegen tot één uur ’s middags houd ik spreekuur. Ik neem de tijd.’

13 maart: Zeker niet kopen: het A to Z of English Literature (Wordsworth) van David Rothwell, die alle modernistische literatuur ofwel onleesbaar ofwel onbegrijpelijk vindt.

14 maart: Dirk Pornoschlegel van Bastelaere.

15 maart: In zijn cultuurkamp voor kwaliteitsjournalistiek verrijkt de marketeer de Nieuwe Rotterdamse Courant met een lifestylemagazine.

16 maart: De barbaren van Knack hebben mijn bekroonde Franse sonnet helemaal verknipt.

17 maart: Als altijd miezert het over Amsterdam, als altijd vergulden mijn gastheren met Hollandse hoffelijkheid mijn humeur.

18 maart: De kok van het wegrestaurant Carestel zit aan zijn karige avondmaal: macaroni met frites.

19 maart: En nu we toch dictators aan het opruimen zijn, kunnen we toch gelijk Berlusconi wegbombarderen?

20 maart: ‘Merci, Paul’ is de titel van de recensie van De tuin van de Franse poëzie in Vrij Nederland.

21 maart: Is Operatie Odyssey Dawn een allusie op Dawn of the Bunny Suicides?

22 maart: Oplossing van het literaire raadsel van februari 2011: de titel Oud geluid van Remco Campert knipoogt naar ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’ uit Mei van Gorter.

23 maart: De Standaard vraagt zich af hoe je ‘dresscode’ zegt in het Latijn. De lex vestiaria van 382 schreef politici een toga, een tunica en een kapmantel voor.

24 maart: Wanneer houdt Wouter Beke het voor bekeken?

25 maart: Gepensioneerde leraar Nederlands: ‘Ik zou niet weten wat een iPod, een iPad of een iPhone is, maar een e-mail ken ik wel.’

26 maart: Recept voor een Brits feuilleton: kluts ‘Remains of the Day’ door ‘Gosford Park’ en je krijgt ‘Downton Abbey’.

27 maart: Op het feest van Walter van den Broeck stelt Guido van Meir voor om naar aloud Kempens gebruik de jarige te ‘pitsen’ (in de bips te knijpen).

28 maart:

Walter 70 Der Stammbuchhalter

Wird niemals alter.

29 maart: Wanneer kapt Caroline Gennez ermee?

30 maart: Literair raadsel van maart 2011: wat hebben Petrarca, Lord Byron, Walter Scott en Elizabeth Barrett gemeen?

31 maart: Wanneer geeft Calimero zichzelf een zero?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content