Walter van den Broecks Turnhoutse tranen

23/03/11 om 10:26 - Bijgewerkt om 10:26

Net nu hij 70 jaar wordt, ziet schrijver Walter van den Broeck de eerste strip verschijnen waarvoor hij het scenario leverde: 'De tranen van Turnhout'.

Walter van den Broecks Turnhoutse tranen

© Belga

Helemaal uit het niets komt de vreemde carrièrewending niet. Al toen hij acht jaar oud was, raakte Walter van den Broeck vertrouwd met 'Dick Tracy' en andere Amerikaanse stripfiguren. Met dank aan zijn grootvader, die in de Verenigde Staten verbleef en die zijn kleinzoon wekelijks de stripbijlagen uit de Amerikaanse kranten toestuurde. Het zette de jonge Van den Broeck toen al aan om zelf strips te maken. Maar in de puberteit maakte de belangstelling voor het medium plaats voor andere dingen: "Vanaf mijn veertiende droegen mijn interesses rokjes."

Van den Broeck maakte later naam als schrijver, maar toen Reinhart Croon, stadstekenaar in zijn woonplaats Turnhout, hem vroeg om samen een strip te maken, flakkerde de oude passie weer op. 'De tranen van Turnhout' geeft een duidelijke knipoog naar de wankele politieke toestand van het land en het koningshuis speelt een opgemerkte rol - niet verrassend voor wie vertrouwd is met Van den Broecks literaire werk. Dat hij met de strip pleit voor een herwaardering van het lokale niveau "als laatste bastion van de democratie" hoeft evenmin te verbazen. En dat er in zijn stad gebouwen verrijzen die ooit zijn afgebroken of die zelfs nooit hebben bestaan, maakt ook deel uit van het klassieke universum van Van den Broeck.

Het doet de bijna 70-jarige schrijver - op 28 maart viert hij zijn zeventigste - naar eigen zeggen "een beetje schrikken" dat plots weer alle ogen op hem zijn gericht. "Zie dit in godsnaam niet als de start van een nieuwe carrière. Zie het als een ingenieus uitlopertje van mijn werk."

Karine Claassen

In het Nationaal Museum van de Speelkaart te Turnhout opent op 25 maart een expo in het teken van de jarige schrijver en de nieuwe strip. De originele platen van de strip zijn er te zien, samen met het getekende 'Walter-scenario'. 'De tranen van Turnhout' verschijnt half april in het tijdschrift Stripgids.

Lees meer over:

Onze partners