Wallraff slachtoffer van zakkenrollers in Barcelona

27/05/10 om 13:26 - Bijgewerkt om 13:26

Op een terras in Barcelona werd de Duitse schrijver Günter Wallraff van zijn tas beroofd. De dieven gingen met de notities voor een nieuw boek aan de haal.

'Ik had hoe dan ook al het plan opgevat om een laptop te kopen, nu zal ik daar wel niet meer aan ontkomen,' aldus Günter Wallraff tot de 'Kölner Stadtanzeiger'. Wallraff werd in Barcelona het slachtoffer van zakkenrollers.

De Duitse undercoverjournalist werd in de Spaanse havenstad beroofd van een tas - zijn 'mobiel kantoor' - waarin hij zowat zijn kernarchief bewaarde. Daarin zaten notitieboekjes, agenda's, adresbestanden, telefoonnummers, brieven en boeken.

Kortom zowat alles wat een schrijver als Wallraff nodig heeft om zijn beroep uit te oefenen. 'Ik was met die tas vergroeid,' aldus Wallraff, die altijd al het liefst met de pen geschreven heeft. Want in technologisch opzicht noemt hij zichzelf 'een belijdende neanderthaler', iemand die dus niet overweg kan met de computertechnologie.

De roof ging zo. Wallraff zat in Barcelona met zijn vertaler op een caféterrasje te discussiëren over de Spaanse vertaling van zijn laatste boek 'Heerlijke nieuwe wereld'( besproken in Knack van 10 maart). Plots schopt iemand met veel kabaal een stoel omver. Wallraff en zijn gesprekspartner zijn eventjes afgeleid, voldoende om niet te merken dat de tas van de journalist wordt ingepikt. Allicht is het hele tafereel door de dieven in scène gezet.

Pas een half uur later merkt Wallraff dat zijn tas verdwenen is. Hij ervaart dat verlies als een catastrofe. Talloze brieven van mensen die hem om hulp hebben gevraagd, zijn verdwenen. 'Ik wacht erop tot de dieven zich ontgoocheld of gefrustreerd tot me wenden,' aldus de gedupeerde die bereid is om een flinke som te dokken voor al wie hem de 'buit' terugbezorgt. Daartoe behoren ook de aantekeningen voor een nieuw boek.

Over de politie in Barcelona is Wallraff niet te spreken. 'Ze wilden niet eens weten hoe de dieven eruitzagen,' aldus de schrijver, voor wie er niets anders op zit dan te wachten op nieuws. Hij hoopt dat de zakkenrollers kranten lezen en contact met hem zoeken.

Of een laptop soelaas brengt? Zeker niet tegen diefstal. De Hongaarse schrijver György Konrád vertelde ons eens dat hij in de trein van zijn laptop werd beroofd nadat hij was ingedommeld. Daardoor ging het script van bijna een hele roman verloren, want hij had geen kopie. Hetzelfde overkwam de Spaanse schrijver Juan Manuel de Prada in een busstation. Ook hij had geen back-up van zijn voor de helft voltooide romanmanuscript.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners