Vlugschrift (8): 20.000 euro voor Kuifje

15/06/10 om 11:31 - Bijgewerkt om 11:31

Een vlugge greep uit het dagelijkse literaire nieuws: van boekverkoperscongres tot stripveiling en de Amazon Award.

Internationale congres boekverkopers in Gent

In Gent gaat op maandag 14 juni het internationale congres van jonge boekverkopers (ICYB) van start. Boekhandels zijn in de voorbije jaren sterk veranderd, onder andere door de opkomst van e-books en e-commerce. Drie dagen lang discussiëren 30 boekverkopers uit verschillende Europese landen daarom over creatieve manieren om de boekhandelnijverheid nieuw leven in te blazen. Nieuw dit jaar is dat ze de resultaten van hun discussie doorgeven aan het EBF en de IBF (European and International Booksellersfederation), die er misschien ook effectief iets mee zullen doen.


Strips onder de hamer
Midden in de verkiezingsdrukte kochten stripfanaten in de Brusselse veilingzaal Banque Dessinée op zondag 13 juni voor een totaalbedrag van 345.000 euro strips en aan strips gerelateerde gadgets. Zeventien wenskaarten gesigneerd door de striptekenaar van Blake en Mortimer, Edgar P. jacobs, werden verkocht voor 19.200 euro. Ook enkele originele edities van bekende stripalbums gingen onder de hamer tegen hoge bedragen. 'De sigaren van de farao'(Kuifje) uit 1934 was goed voor 20.400 euro, het eerste album van Lucky Luke 'Dick Diggers goudmijn' bracht 16.800 euro op, en dat was even veel als de uiterst zeldzame uitgave van Hugo Pratts Corto Maltese uit 1971. (Belga)


NRC en Volkskrant links, Elsevier rechts

Dat politieke overtuigingen in de geschreven pers een rol spelen, is algemeen bekend. Dat hoofdredacteurs daar openlijk over praten gebeurt echter niet zo vaak. In een interview met de Volkskrant bekent Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, politieke kleur. De Volkskrant en NRC Handelsblad 'schurken' volgens Joustra 'beide tegen de PvdA aan'. 'De politieke signatuur van Elsevier is volgens onze lezers rechts' stelt hij. Hij vindt het overigens een slechte zaak dat kranten zoals de Volkskrant en NRC qua politieke lijn niet te onderscheiden zijn. Joustra, tot voor kort voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, schreef een aantal opstellen over wat het hoofdredacteurschap zoal inhoudt. Hij verzamelde deze opstellen in 'Handboek Hoofdredacteur' dat dit jaar is verschenen. (Volkskrant)

Winnaars van Amazon Award bekend

Penguin en Amazon maakten op maandag 14 juni de winnaars van de Amazon Breakthrough Novel Award bekend. Dit jaar werd de prijs uitgereikt in twee categorieën; een categorie fictie en een voor de beste jeugdroman. Winnaar in de eerste categorie is 'Farishta', een roman over Afghanistan geschreven door diplomate op rust, Patricia Mc Ardle. Amy Ackley won met 'Sign language', het verhaal van een 12-jarig meisje dat haar vader ziet aftakelen door kanker, de prijs voor de beste jeugdroman. De winnaars krijgen beide een contract bij uitgeverij Penguin aangeboden, ter waarde van 15.000 dollar, dat is ongeveer 12.313 euro.

Lies Naert

Onze partners