Vlugschrift (7)

14/06/10 om 11:28 - Bijgewerkt om 11:28

Als een frisse zomerbries ook vandaag literaire nieuwtjes over de mystiek van Hadewijch, de dichtende kleinzoon van van Eeden, en over een verbolgen Hollandse misdaadauteur.

Hadewijch de mystica

De Amerikaanse literatuurwetenschapper Patricia Dailey komt op maandag 14 juni spreken over de dertiende-eeuwse dichteres Hadewijch. In haar lezing 'The mystic's two bodies' gaat ze op zoek naar de verhouding tussen de twee lichamen waarover Hadewijch in haar mystieke beleving dicht. De lezing gaat door in de Antwerpse Kapel van de Grauwzusters en is gratis toegankelijk. De lezing past in het kader van een tweedaags vertaalproject, waarbij Franse, Duitse en Spaanse vertalingen worden voorbereid van de 'Liederen' van Hadewijch. Het vertaalproject wordt geleid door het duo Veerle Fraeters en Frank Willaert, die vorig jaar lovende kritieken kregen voor een nieuwe publicatie van het verzameld werk van Hadewijch (deel I).


Dichtbundel van Eeden postuum uitgegeven

Een jaar na het overlijden van Peter van Eeden (1934-2009) verzamelde zijn weduwe, Olga van Eeden, zijn laatste onuitgegeven gedichten. Peter van Eeden, kleinzoon van Nederlands psychiater en dichter Frederik van Eeden (1860-1932), was bij leven een bezige bij. Naast hoofd van de Montessorioschool in Bilthoven was hij ook componist, muzikant en musicalschrijver. In de jaren 50 wijdde hij zich aan de poëzie en schreef een aantal gedichten over zijn jeugd, het geloof en de muziek. De gedichtenbundel verschijnt dit jaar voor het eerst in druk onder de titel 'Stilleven'. Een eerste exemplaar zal plechtig overhandigd worden aan de weduwe op 26 juni in Bilthoven. De van Eeden Stichting, die in 2010 het 150- jarig overlijden van Frederik van Eeden viert, is alvast geïnteresseerd in de dichtbundel van diens kleinzoon.


Voorlezen op straat

Jennifer Belle (42), New Yorkse auteur van bestsellers, bedacht een originele manier om haar boeken aan te prijzen. Ze huurt acteurs in, die op drukbezochte plaatsen in New York passages uit haar werk luidop voorlezen. Belle schrijft vermakelijke romans over het leven van de moderne vrouw in de Big Apple zoals 'The seven year bitch' (2010), 'Little stalker' en High Maintenance (2001).


Jac. Toes klaagt Letterenfonds aan

Nederlandse misdaadschrijver Jac. Toes, die in 1998 met de thriller Fotoshop De Gouden Strop won, heeft een proces aangespannen tegen het Nederlandse Letterenfonds, zo meldt De Papieren Man op zijn blog. Toes pikt het niet dat het Letterenfonds de subsidieaanvragen van misdaadauteurs vaak van tafel veegt. Concrete aanleiding is werkbeurs voor het schrijven van 'Het leugenarchief'(2009) die hem door het Letterenfonds geweigerd werd. Toes geniet de steun van de uitgeverij De Geus en Stichting Rechtshulp Auteurs. In België zal het niet zover komen. Het Vlaamse Fonds voor de Letteren beoordeeld misdaadromans en andere literaire publicaties al sinds 2008 met dezelfde criteria.

Lies NaertOnze partners