Vlugschrift (5)

10/06/10 om 10:24 - Bijgewerkt om 10:24

Dagelijks boekennieuws: over de Bijbel, Jip en Janneke en de 'onzedige' sprookjes van 1001 nacht.

Jip en Janneke op de planken Naar aanleiding van het honderdjarig geboortejaar van Annie M.G. Schmidt (1911-1995) in 2011 komen Jip en Janneke, de populaire zwarte kinderfiguurtjes voor het eerst tot leven, dat meldt Bos Theaterproducties. Het is in 2012 bovendien precies zestig jaar geleden dat de Nederlandse kinderauteur haar eerste verhaal over Jip en Janneke neerpende. De première van de Jip en Janneke familiemusical gaat door in de Stadsschouwburg Haarlem op 16 oktober 2011.

Evangelie voor doven
De Franse Bijbelalliantie kwam met het idee om het evangelie om te zetten in gebarentaal; Het evangelie van Lucas in gebarentaal zal in juli op drie dvd's worden uitgebracht. Negen groepen van tien personen, zowel doven en niet-doven, uit verschillende landen werkten samen aan de vertaling. Ze kozen voor het evangelie van Lucas omdat het gemakkelijker te lezen - en dus uit te beelden - is dan dat van Johannes. (Belga)


Bijbel in 4500 talen

Nog meer Bijbelnieuws. Kerknet bericht niet zonder trots dat de Bijbel ondertussen in 4500 talen is vertaald. Vorig jaar alleen al kwamen 109 nieuwe vertalingen van het geloofsboek tot stand, wat zelfs voor de Bijbel een record is. De Wycliffe Bible Translators vormt de drijvende kracht achter de bijbelvertalingen. Met hun 'Last languages project' streven ze ernaar om de bijbel over 15 jaar in alle talen van de wereld vertaald te hebben. Er blijven voorlopig nog 2200 talen over waarin geen enkel Bijbelboek vertaald is. Dat betekent dat 350 miljoen mensen de Bijbel nog niet in hun moedertaal kunnen lezen.

'Mozaïek van talen, culturen en religies' Met deze woorden beschreef de jury het omvangrijke oeuvre van de kersverse winnaar van de Spaanse Prins van Asturiëprijs, de Franse Libanees Amin Maalouf . De 61-jarige Maalouf is hiermee niet aan zijn proefstuk toe; hij won in 1993 met zijn roman 'De rots van Tanios' de Franse Goncourtprijs. De Prins van Asturiëprijs is 50,000 euro waard en zal in oktober aan de winnaar worden overhandigd door kroonprins Felippe van Spanje.

Klacht tegen 'onzedige' 1001 nacht verworpen Een Egyptische rechtbank verwierp woensdag 9 juni een klacht tegen de 'Vertellingen van 1001 nacht', zo laat de krant Al -Masri Al -Yom weten. Islamitische advocaten dienden de klacht in op 17 april omdat ze zich stoorden aan de erotische scènes in de verhalen, die volgens hen indruisen tegen de goede zeden en tegen de islam. De rechter verwierp de klacht en verwees naar een uitspraak uit 1985, waarbij een rechter dezelfde klacht tegen de '1001 nachten' al had verworpen. (Belga)
Onze partners